Olen puhunut viime aikoina paljon digitalisoitumisesta, muutoksesta, johtamisesta ja markkinoinnista yritysten johdolle, johtoryhmille ja avainhenkilöille. Niin paljon, että joudun aina välillä itse palaamaan vanhoihin presentaatioihin ja muistuttamaan mistä tähän valtavaan murrokseen oikein lähdettiinkään. Muutoksen vauhti on käsittämättömän nopea. Suomessa eri vaiheissa kulkevat yritykset voisi jakaa kategorioihin 1) Pihalla kuin lumiukot, 2) Hyvää yritystä, mutta missä on kokonaisnäkemys, 3) Nettinatiivit ja mitähän te keksitte seuraavaksi? Suurin osa suomalaisista yrityksistä voidaan ”tuomita” kahteen ensimmäiseen. Heille tarvittavan muutoksen määrä digitaalisen liiketoiminnan suunnittelussa, johtamisessa, organisoitumisessa ja mittaamisessa on valtava. Digitalisoituminen muuttaa merkittävästi kaikkia edellämainittuja osa-alueita ja toimintamalleja.
1) Suunnittelu. Digitaalisessa maailmassa ei suunnitella viestejä ja kampanjoita. Digitaloudessa vaikutetaan, levitetään, jaetaan ja ansaitaan huomiota omalle tarinalle. Jokaisella on oltava vahva tarina, erottuva tapa toimia ja erinomainen identiteetti. Lukemalla Amerikkalaisten twitter-käyttäjien lyhyitä kuvauksia itsestään saa ajatuksen siitä mihin ollaan matkalla. ”owner of everybody’s buying vintage. stylist. fashion designer. blogger. kick ass mommy. eventual wife to a hunk in a rock & roll band.” Jokainen käyttäjä, yritys ja palvelun tarjoaja ovat pieni tuikkiva tähti digiversumissa. Siellä erottautuminen, erikoistuminen ja brändin mukainen toimintamalli korostuvat. Sekoilijat jäävät huomiotta, täydelliseen pimeyteen.
2) Organisointi. Tästä julkaisin aiemmin slidesharessa nimellä TheMarketingFuture. Yrityksen on luotava kommunikaatiolle mediakeskus tai uutishuone, johdettava tarinaa ja uutisoitava jatkuvasti eri kanavissa. Yhtenäisyys, yhdenmukaisuus ja kiinnostavuus ratkaisevat. Myyvätkö uutisesi? Pärjäätkö ylelle tai Maikkarille? Ylittyykö uutiskynnys? Monella ylittyy mm. lääkeyhtiöt saavat jatkuvasti läpi viestejään Hesarissa. Jos et pysty johtamaan ir, pr, hr, brand, ja markkinointiviestintää, olet ulkona. Kanava-ajattelu kuuluu 80-luvulle. Jos törmäät siihen, kerro terveisiä Eppu Normaalille.
3) Johtaminen. Moderni markkinointijohtaja vie yritystään kohti uusia voittoja kuin Amerikkalainen kampanjapäällikkö Presidenttiään. Tarvitaan vahva tukitiimi, jossa on myös ulkopuolisia asiantuntijoita, vahva strategia ja suunnitelmallisuus. Hyvällä pohjatyöllä luodaan edellytykset itse kampanjoinnille. Kampanjointia voisi kuvata purjehtimiseksi jossa tilanteet ja olosuhteet muuttuvat jatkuvasti. Muutoksiiin reagoidaan, ei panikoida. Strategia antaa suunnan ja olosuhteet vauhdin. Tuulen nopeutta voisi kuvata markkinasykliksi. Markkinat kantavat hyvän strategian maaliin.
4) Mittaaminen. Analyytikot ovat tulevaisuuden supertähtiä. Tärkein osa markkinointitiimiä. Markkinoinnin mittaamisen on siirryttävä suoritusten mittaamisesta vaikutusten mittaamiseen. Analysoidaan millä panoksella, missä kanavissa ja miten saadaan optimitulos. Rakennetaan levikkiä ja kokonaisnäkyvyyttä. Olen yrittänyt selvittää omaa kokonaisvaikuttavuutta verkossa sisältöjen, näkyvyyden, vaikuttavuuden jne. kautta. Luvut ovat merkittäviä ja näytän niitä mielelläni. Budjettia ei oikeastaan ole ollut, joten kaikki on rakennettu, kuten kaikki muutkin voivat tehdä. Hyvillä sisällöillä. Älä siis väitä, ettei rahaa ole. Jos rahaa ei ole, se vain tarkoittaa sitä, että olet pistänyt sen väärään paikkaan tai liiketoiminnassasi on muita ongelmia.
Sisällöt ratkaisevat. Se on ehkä tärkein viesti josta pitäisi kirjoittaa paljon paljon enemmän. Huomaan korporaatioiden tuuppaavaan perinteisiä tiedotteita naamakirjaan, runttaavaan typeriä mainosräiskäleitä yhteisöihin ja muutenkin sekoilevan eri kanavissa. Aika vielä typerällä tavalla. Eri kanavia käytetään hetken mielijohteesta ja sitten taas jotain muuta. Sellaisesta ei taatusti synnyt yhtään mitään mitä voisi brändiksi kutsua. Tuntuu että kaiken maailman markkinointikohinassa keskeisin on unohtunut. Koko viestinnän ja markkinoinnin idea on hyvän tarinan kerronta. Hyvä tarina ei ole ”osta equipment for meteorology” vaan ihan jotain muuta. Tarina ei elä jos sitä ei kerrota päivittäin, joka paikassa, yhdenmukaisesti ja kiinnostavalla tavalla. Mene nyt omalle verkkosivustollesi ihmettelemaan sisältöjen ja kampanjoiden luomaa joulukuusta. Pohdi hetki 80-lukua. Hengähdä ja tee suuri päätös. On aika vaihtaa vuosituhatta. Käy sitten vaikka sivustolla www.amazon.com ja pohdi miten se on rakennettu ja miten asioita siellä esitetään. Mieti sitten nopeasti kuka oikeasti pystyisi auttamaan sinua.
Kirjoita kommentti