Toimitus: Olen pyytänyt useita kertoja ystävääni, maailmanparantaja ja ohjaaja Tuukka Temosta kirjoittamaan Tolvaseen. Nyt se vihdoin tapahtuu. Tuukalla on asiaa. Lue tarkasti.
Rakastan Youtubea. Enää ei tarvitse kytätä milloin näkisi jotain kiinnostavaa, vaan valitulla hakusanalla löytyy mitä mielenkiintoisempaa materiaalia omista mielenkiinnon kohteista.
Youtuben suosituimpien videoiden sisältö on usein vähän mitä sattuu, mutta ne tavoittavat miljoonia, ainakin periaatteessa.
Ainakin yksi nuori mies on löytänyt miljoonayleisön ja vielä kirjaimellisesti yhdessä yössä.
Reilu vuosi sitten (13.1.12) käyttäjä universalmusicfin latasi kolmen minuutin filmin Youtubeen. Videossa nuori mies lauloi skeittaavasta tytöstä, joka tekee täydellisen frontside ollien. Biisi ja sen video oli ihan kiva, mutta ei mitään erikoista kuitenkaan. Jimi Konstantine jakoi videon facebook-seinällään, josta minä löysin sen ensimmäisen kerran. En enää muista mitä saatetekstissä luki, mutta klikkasin linkin auki. Oma muistikuvani on, että olin seitsemässadas ja jotakin katsoja. En jakanut videota. Sen kuitenkin muistan, että oli jo myöhä. Aamulla herättyäni huomasin Jimin päivityksen, jossa hehkutettiin jättikatsojalukuja videolle. Totesin, että hyvä heille.
Koska seuraan joitakin some-juttuja, jäin seuraamaan tämänkin videon leviämistä. Seuraavana aamuna video oli saanut youtubessa yli miljoona katsojaa.
Ensimmäinen reaktioni oli; ”wow, ihan tajuton juttu, miten tuo on mahdollista?”.
Jos on mahdollista saada täysin tuntemattomalle artistille kahdessa yössä miljoona yleisö, niin miten se tehdään? Millä saa verkkoyhteisön huomion noin totaalisesti?
Tyypillisessä Youtube-menestysfilmissä pitää olla jotain hauskaa, yllättävää, ne ovat lyhyitä ja toimivat yli kielirajojen. Säkällä ja ajoituksella on myös paljon merkitystä. Olihan tässä jotain Justin Bieberiä, eli suomalaisittain yllättävää ja hauskaakin, mutta ei nyt kuitenkaan niin hauskaa. Kappalekin on ok, mutta niin valtaosa suomalaisista biiseistä on.
Se on selvä, että nyt Robin on suosittu ja hän on erittäin lahjakas. Mitään suomalaista artistia ei kukaan kuitenkaan katsota kahdessa yössä miljoonaa kertaa. Tälle olettamukselleni tuli eilen vahvistusta. Sain vihiä, että Robinin menestyksekkään alun avain saattoikin olla osoite, joka päättyy .ru maatunnukseen. Kyse ei siis ehkä ollutkaan miljoonasta naapurin Ellasta tai Annasta, vaan mahdollisesti yhdestä ”Sergeistä”. Pienen googlettamisen jälkeen verkosta löytyy mukava määrä sivustoja mistä voi ostaa mieleisensä määrän Youtube-tykkäyksiä.
No mikä tässä on ongelma? Saahan sitä markkinoida tuotettaan kuvitteellisten käyttäjien avulla. Robinia mainostettiin nettisensaationa, ja se hänestä toki myöhemmin tulikin, mutta eikö ole hassua jos lähtökohta ei ollutkaan aito? Tai no, olihan hän ilmeisesti venäläisten datailijoiden rakentama sensaatio.
Olen tähän päivään asti uskonut, että hyvä sisältö löytää kuluttajansa. Olen jaksanut uskotella asiakkailleni, että verkon kautta tavoittaa yleisöä. Tavallaan se pitää edelleen paikkansa, sillä sieltä saa ostettua maksullisia ammattitykkääjiä, jotka osaavat monistaa itsensä miljooniksi.
Jo eilisestä käynnistämästäni lyhyestä fb-keskustelusta voi päätellä, että valtaosa perustelee menestystä sillä, että Robin on hyvä. Niin se on minunkin mielestäni. Robin on hyvä ja lahjakas. Hittibiisikin on hyvä. Nyt videota on katsottu reilut 10 miljoonaa kertaa, joista minun klikkaukseksi voidaan ainakin laskea noin 15 kertaa. On silti turha väittää että samainen pätkä tavoitti joka viidennen suomalaisen kahdessa yössä.
Huijaamisesta jää aina vähän paha maku suuhun. Jos olen väärässä, niin voisitteko tehdä siellä levy-yhtiössä tehdä tämänkaltaisen menestyksen uudestaan? Kyllä meillä lahjakkaita artisteja piisaa. Robinille onnea ja menestystä.
@temonen
KIRJOITA KOMMENTTI
Mika Aittamäki (@Aittamaki)
2013-04-09 06:32:47
Olipa mielenkiintoista. Itsekin olin tuota ihmetellyt. Heti tuli tosin mieleen rajanveto markkinoinnin ja selkeän huijaamisen välillä. Jos maksan mainostoimistolle, että se tekee mainoksen, jonka nähtyään ihminen tulee ja tykkää minun fb -sivustani, niin se lienee ok. Jos taas maksan tämän saman summan samanlaisille määrää ihmisiä, että tulevat tykkäämään fb -sivustani, niin kyseessä lienee huijaus. Kuitenkin on niin, että sama rahamäärä oli laukaiseva tekijä saada tykkääjiä. Ensimmäisessä tapauksessa tykkääjä tykkäsi mainoksesta ja sitten fb -sivustani, toisessa tapauksesssa hän tykkäsi siitä, että sai rahaa fb -sivuni tykkäämisestä. Aito tykkäys, eri motivaatio. Markkinointia vai huijausta?
Lisää kommentti
Mikko Anttila
2013-04-09 06:58:17
Tämä Ristuksen vanha eeppinen kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä - markkinoinnista vai huijauksesta on mahdollista selvittää hyvin yksinkertaisin metodein:
Mikä oli se aito syy, miksi hänestä alunperin kiinnostuttiin? a) Lahjakkuus b) Maine nettisensaationa (= munkin on pakko nähdä kun miljoona muutakin näki)
Itse valitsin aikanaan kohdan B.
Näin ollen, ainoa tapa selvittää asia olisi tietää, maksettiinko miljoona kävijää vai ei. Sen perusteella jokainen voisi päätyä ratkaisuunsa.
PS. I still love you Robin, it's only about yout Record Company, we are blaming here.
Lisää kommentti
ST
2015-11-22 19:03:50
Nykyään Robinin videoita lienee katsotun jo paljon enemmän. Jokaiset single lohkaisut ovat saaneet miljoonia katselukertoja. Robinilla, olkoonkin suomenkielinen suomeksi laulava artisti, on seuraajia Instagramissa yli 300 tuhatta. Tuhannet näistä ympäri maailmaa, jotka anelevat Robinia esiintymään kotimaassaan. Kun laulajalla on tarpeeksi vetovoimaa, siinä ei paljoa kielimuurista välitetä.
Lisää kommentti
piirimyyja
2013-04-09 06:35:49
Hyvä Tuukka, hyvä näkökanta. Itsekin olen ollut sitä mieltä, että tämä on oletettavasti hyvin toteutettu markkinointikikka. Mistä lähtien levy-yhtiöt on olleetkaan tunnettuja reilusta meiningistä?
Lisää kommentti
Sussu
2013-04-09 07:29:21
Kyllähän tuo nyt on ollut jo kauan aikaa tiedossa, että me kuunnellaan sitä mitä levy-yhtiöt päättää, että me kuunnellaan (tai ainakin valtaosa ihmisistä). Ei meillä ole omaa makua.
Lisää kommentti
vinoel
2013-04-09 13:45:35
Aivan, ja nämä klikkityöläiset ovat pientä tähän verrattuna: http://www.hiphopisread.com/2012/04/secret-meeting-that-changed-rap-music.html
Lisää kommentti
Mikael
2013-04-09 07:36:02
Mut näinhän se menee ja kuuluu mennäkin, musiikin,elokuvien, tv- ohjelmien, radio-ohjelmien, lehtien tarkoitushan on tehdä rahaa? Kaupallisuus= rahaa? Jokainen haluaa menestyä ja tienata rahaa! Paskat elokuvatkin on saatu tuottamaan rahaa, kunhan markkinointikikat menee läpi! Sen tähden markkinointiin käytetään paljon rahaa :) mielestäni niin kauan kuin ollaan kaupallisella alalla nämä on vain positiivisia asioita! Markkinoinnilla haetaan näkyvyyttä! Se miten se näkyvyys haetaan ei ole mielestäni olennaista! Markkinoitiinhan Titanic elokuvaakin aikoinaan näyttelijöiden parisuhteella, ongelmilla elokuvaa tehdessä ym. Mitkä eivät pitäneet paikkaansa :) musiikin saralla sama homma! Jopa kirjoja myydessä mennään ppois itse asiasta kunhan saadaan näkyvyyttä! Kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta sanonta tarkoittaa rahaa!!! Mun pointti on, että ei ole väärää tapaa markkinoida! Alalla on sitäpaitsi niin paljon kilpailua,että se jolla eniten taitoa/rahaa markkinoida, ne myös tienaa eniten! Ainakin suurin osa :)
Lisää kommentti
isoT
2013-04-09 08:39:41
Tekninen asia YouTubesta:
Katsojamäärät päivittyvät videoiden tiedoissa todella myöhässä, koska youtube tarkistaa ettei samoista osoitteista ole "spämmätty" useita katsomiskertoja. Kun päivitys tapahtuu, nousee katsojamäärä aina suurissa harppauksissa.
Olisi ehkä kivaa saada jotain "mutua" vahvempaa osviittaa, ennen kuin epäilee julkisesti huijausta. Reaktioista näkyy että joskus pelkkä epäily riittää...
Lisää kommentti
isoT
2013-04-09 08:44:40
Myös kannattaa lukea tämä artikkeli aiheesta:
http://www.huffingtonpost.com/2012/12/29/fake-youtube-views-cut-google-audit_n_2380848.html
Lisää kommentti
Elmo Rautio
2013-04-09 15:57:17
Niin, eihän mikään kaupallinen taho halua helppoa ja suhteellisen halpaa julkisuutta, jolla saadaan nettiin itseäänruokkivaa suosiota. Ostetut tykkäykset eivät todellakaan ole mikään uusi juttu. Kyseessä on yhtä vanha juttu kuin itse YouTubekin.
Esimerkiksi tällä nettisivulla jokainen voi tehdä omasta videostaan pienimuotoisen hitin esim. 7 dollarilla: http://www.ytview.com/
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager
2013-04-09 08:41:34
Tuukka: tästähän Facebookin puolella jo keskusteltiinkin sunnuntaina. Silloinkin jo vakuuttelin sinulle, että kyseessä on täysin aito ilmiö, jossa ei minkäänlaisia kyseenalaisia keinoja ole käytetty. Robinin räjähdysmäisen suosion mittakaava tuli toki meillekin pienoisena yllätyksenä, vaikka meillä vankka usko olikin artistiin ja siihen, että tällaiselle artistille oli selvä tilaus. Kaikki kaupalliset mittarit ovat osoittaneet tämän viimeisen reilun vuoden aikana.
En tiedä kuinka tuohon Venäjältä tulleisiin katselukertoihin olet päätynyt, mutta siinä ei ole yksinkertaisesti mitään perää. Tästä voit tsekata, kuinka kyseisen videon katselukerrat ovat YouTubessa jakautuneet maantieteellisesti: https://dl.dropbox.com/u/21283136/Robin%20-%20Frontside%20ollie%20-%20statsit.JPG Kuten näet, Venäjältä on tullut 15 000 katselukertaa koko videon historian aikana. 94 % videon katselukerroista on tullut Suomesta. Tämän lisäksi kyseiseen videoon tuli ensimmäisen kolmen päivän aikana yli 30 000 kommenttia ja näistä lähes tulkoon 100 % oli Suomeksi. Toivottavasti nämä muutamat faktat riittävät hälventämään epäilyjäsi. Mikäli vielä tuntuu siltä, että kaipaat lisää todisteita videon menestyksen aitoudesta, niin tervetuloa toimistollemme, niin voidaan tsekata kaikki YouTuben tarjoamat statistiikat läpi.
Valitettavasti tällaiset ilmiöt eivät synny tyhjiössä ja niiden toistaminen on äärimmäisen vaikeaa kuten sinäkin varmasti hyvin tiedät. Jos tähän olisi joku aina samalla tavalla toistuva menestysresepti, niin olisihan se hienoa.
Ps. Järjestettiin pari viikkoa sitten Robinin kanssa tunnin mittainen live chat. Sen aikana kyseisessä YouTube eventissä oli tuhansia katsojia ja kommentteja faneilta tuli 13 000. Tämä siis tunnin aikana eli hyvin on ilmiö edelleen voimissaan.
Lisää kommentti
piirimyyja
2013-04-09 08:53:29
Hyvä että tulee palautetta myös Yhtiön puolelta jotta keskustelu pysyy tasapuolisena.
Lisää kommentti
Petteri Numminen
2013-04-09 09:19:46
Ymmärsinkö oikein tuon tilaston: kymmenen miljoonaa näyttöä toi vain kaksi miljoonaa katseluminuuttia?
Keskimääräinen katselukerta näillä luvuilla on reilut kymmenisen sekuntia, jos osaan oikein laskea.
Erikoista. Mutta tietysti ihan mahdollista ja mittarikin voi olla rikki.
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-09 09:32:50
Petteri: näyttäisi itse asiassa olevan jotenkin rikki tuo mittari, koska kokonaisuudessa keskimääräinen katseluaika on vajaa kaksi minuuttia. Tästäkin löytyy tarkat statsit maakohtaisesti.
Lisää kommentti
Petteri Numminen
2013-04-09 09:41:09
Kiitos Juho tiedosta ja poikkeuksellisesta avoimmuudesta lukujen suhteen. Mukava käydä keskustelua faktoilla!
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-09 09:57:15
Eipä mitään! Parempi perustaa keskustelu faktoihin. :)
Lisää kommentti
JiiKoo
2013-04-09 09:38:06
Kahdessa yössä miljoona katsojaa. Se on jokatapauksessa ihan järkyttävä määrä. Miten se on "aidosti" mahdollista?
Lisää kommentti
@timopo
2013-04-09 10:21:37
Lisään minäkin tähän vielä sen verran, että kannattaa myös miettiä kohderyhmän käyttäytymistä. Meillä kotona 9-vuotias tyttö katsoi tuolla kyseisellä vkolla ko videon n 15 kertaa illassa peräkanaa ihan kokoajan. Saattoi olla jopa enemmän per ilta, en laskenut (muistan vaan että johan biisi soi koko ajan). Tämä yksistään tekee vkossa vähintään 100 klikkausta yhdeltä käyttäjältä. Ja päälle vielä seuraavalla vkolla kavereille näytetyt klikkaukset, kavereiden samanlainen klikkauskäyttäytyminen omalla koneella jne. Tällaisella käyttäytymisellä kumuloituu kumman nopeasti isoja lukuja. Ja se on puhtaasti innostusta käyttäjän puolelta. Eikä se innostus laantunut ihan helpolla vaan klikkailu jatkui ja jatkui...
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-09 11:52:36
Näkisin, että tässä ollaan asian ytimessä.Fanisuhde syntyi heti ensimmäisestä katselukerrasta ja vahvistui toiston myötä. :)
Lisää kommentti
Elmo Rautio
2013-04-09 16:05:59
Hah. Nyt kuultiin niin harkittua harhaanjohtamista, että voi hyvänen aika. Pidätte meitä ilmeisesti tyhminä? Se että ostaa haamutykkäykset venäläiseltä palvelimelta ei tarkoita, että katselut näkyisivät venäläisillä ip-osoitteilla, saati kommentit tulisivat venäjäksi. Ja kai me nyt tiedämme, että feikkitykkäysten ainoa tarkoitus on saada videolle lisää huomioita hakukoneissa ym. ja näin tehdä videosta viraalinen, omaa suosiotaan ruokkiva.
Lisää kommentti
Jouko Seppänen
2013-04-09 08:53:00
No eipä ole tavoittanut ainakaan minua vielä ja tuskin tavoittaa.
Lisää kommentti
anonyymi
2013-04-09 09:00:17
Nimeltämainitsematon iso suomalainen levy-yhtiö ostaa youtube viewejä. Robinin lisäksi on muitakin artisteja, jotka ovat päivän aikana saaneet satoja tuhansia viewejä, jonka jälkeen kuitenkin määrä on sitten pysynyt lähes samana. Olisi hienoa, jos joku alkaisi seuraamaan / tekemään statistiikkaa aiheesta. ;-) (huomioisi tykkäykset, kommentit, sekä viewien määrän "räjähdysmäiset" kasvut)
Touhu ei ole ihan harmitonta! Jo muutaman sadan tuhannen viewin kerääminen suomessa on todellisuudessa paljon, ja viewien ostoilla vääristetään käsitystä siitä mikä on suomen musiikkiteollisuudessa paljon. Luulen että tähän tulee kuitenkin muutos, varsinkin isojen levy-yhtiöiden kohdalla, kun Teosto saa Googlen kanssa aikaan sopimuksen. Ellei tässä sitten pilattu sitäkin mahdollisuutta.
Lisää kommentti
anonyymi
2013-04-09 09:02:05
Mainitaan vielä edelliseen liittyen, että Robinin tapaus on itselleni vieras. En siis viitannut suoranaisesti Robiniin ja hänen levy-yhtiöön / markkinointikoneistoon.
Lisää kommentti
Keimo
2013-04-09 09:11:32
Aika erikoista että että melkein 10miljoonaa katsontakertaa mutta vain 2miljoonaa arvioitua katsonta minuuttia Suomesta.
Eli keskiverto katsoja olisi jaksanut seurata n.12 sekuntia.
Vastaavasti Virosta lähempänä minuuttia per kerta.
Korjatkaa jos ymmärsin tilaston väärin.
Lisää kommentti
Keimo
2013-04-09 09:26:42
Toisin sanoen 1,8miljoonalla katselu minuutilla video olisi kokonaisuudessaan katsottu sellainen 600k kertaa jos se on n.3min. Pitkä.
Lisää kommentti
NN
2013-04-09 09:27:28
Ihan tavallinen ilmiö videolle, joka lähtee nopeasti viraalina leviämään. Linkki tulee sadoilletuhansille vastaan sosiaalisen median päivitysvirroissa sekä YouTuben etusivulla, jolloin moni käy uteliaisuudesta klikkaamassa, mistä on kyse. Tässä tapauksessa moni on voinut vaikkapa luulla, että kyseessä on skeittivideo.
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-09 09:38:06
Vastasinkin tuohon ylle jo seuraavasti: "näyttäisi itse asiassa olevan jotenkin rikki tuo mittari, koska kokonaisuudessa keskimääräinen katseluaika on vajaa kaksi minuuttia. Tästäkin löytyy tarkat statsit maakohtaisesti."
Lisää kommentti
TC
2013-04-09 16:40:04
ja näillä rikkinäisillä mittareilla Youtube maksaa soittorojaltit.. aika amazing :)
Lisää kommentti
nikke
2013-04-10 00:22:05
Mitään "ehjää" statistiikkaa et kuitenkaan saanut postattua tämän väitteen tueksi?
Lisää kommentti
Julius Jansson
2013-04-09 09:02:19
Klikkihuijaus saattaa olla totta, tai olla olematta. Mutta sillä ei ole mitään tekemistä Robinin suosion kanssa.
Sillioin kun Frontside ollie ns. räjähti, video tuli vastaan esimerkiksi Facebookissa todella monen jakamana. Siihen aikaan ylläpidin erästä sivustoa, johon kirjoitin Frontside olliesta ja embeddasin videon - siitä artikkelista tuli hetkessä yksi sivuston kaikkien aikojen katsotuimmista artikkeleista.
YouTube-videolle voi ehkä ostaa katselukertoja, mutta tsunamin lailla leviävää ilmiötä sillä tavalla ei voi luoda. Ostetut klikit ovat pelkkää ilmaa, eivät ne levitä sisältöjä mihinkään. Voi aika turvallisin mielin sanoa, että Frontside olliesta tuli hetkessä ilmiö. Klikkien ja katselukertojen ostaminen on typerää ja merkityksetöntä pullistelua, mutta Frontside ollien tapauksessa varsin epärelevanttia lopputuloksen kannalta.
Lisää kommentti
nikke
2013-04-10 00:36:38
Jaa ettei ketään kiinnosta jos esim. iltalehden lööppi kertoo sensaatiosta jota katseltu jo miljoona kertaa. Se tietää sitten jo toisen miljoonan siihen päälle.
Lisää kommentti
ap
2013-04-09 09:24:47
Suomesta löytyy hyviä biisejä ja lahjakkaita artisteja, mutta forntside ollie ja robin eivät niihin sisälly, ne ovat aiva täyttä tuupaa, aivan kuten miljoona katsojaa yhdessä yössä
Lisää kommentti
Jussi Ylävaara
2013-04-09 10:02:06
Tämä on kovin kovin mielenkiintoinen ja aivan liian vähän puhuttu aihe. Ostetut fanit, klikit jne. Hyvä, että otit puheeksi.
Saunalahtihan tuli kaapista "Somehitti" Kristalinsa kanssa, eivätkä nähneet asiassa mitään pahaa vähän vedättää kuluttajaa Facebook-faneilla (http://nyt.fi/20120828-puhelinoperaattori-tunnustaa-rnb-taehti-kristal-on-mainostemppu/).
Silja Line (https://www.facebook.com/siljaline) taisi olla ensimmäisiä suomalaisia brändejä, jotka keräsivät Facebookissa maagisen 100 000 fanin rajan. Lähelle samoja lukemia pääsi melko pian myös Seppälä (https://www.facebook.com/seppala.fi). Taidettiin elää vuotta 2009. Tuohon aikaan Facebook salli muillekin kuin ylläpitäjille selata läpi sivujen faneja (silloin siis vielä fani, nyttemmin 'tykkääjä') ja aina nopeasti listoilla alkoi esiintyä samoja Intiaan viittaavia nimiä ja naamoja. Vähän hämmästytti. Jos en väärin muista, molempien brändien digitekemisen taustalla oli sama toimisto, joka oli myös aluksi mainitun Kristalin domainin hankkinut..
Suomessahan ilmiöksi nousee yleensä, jos jonkin asian kerrotaan olevan ilmiö edes jossain. YouTubessa, Bulgariassa, Anttilan TopTen -osastolla. Uutiskynnyksen ylittää, jos suomalainen video ylittää jossain sen miljoonan katsojan rajan (http://bit.ly/10IUuQT). Anttilassa eniten myy ne levyt, jotka laitetaan eniten myyneiden hyllyyn. Kyllä tätä kannattaa kuunnella kun muutkin..
Viimeisimpänä, joskin paljon pienemmillä määrillä, minua kummasutti Valion YouTube-kanava. Aivan massiivisen ihana, yli 2 minuuttinen, "Valiojoukko - lyhytelokuva unelmista ja esikuvista // Valio's Teemu Selanne & co milk commercial" on kerännyt (9.4.2013 klo 10.33.) 190 101 katsojaa, joka on ihan uskottava määrä - onhan kyseessä aivan massiivisen ihana filmi. Reilu 590 on peukuttanut suuntaan tai toiseen ja yli 140 on jättänyt kirjallisen kommentin. Samaisen filmin "Making of" on kiinnostanut 4442 silmäparia.
Mutta miten 21.2.2013 palveluun ladattu 14 sekuntinen "Valio A+ - Luonnostaan hyvä teos on tenhty syötäväksi" (http://youtu.be/SwcipwXQY1g) on kerännyt katsojia 195 115? Peukkuja ei ole tullut yhtään ja kommenttja 2. Ensimmäinen niistä kuuluu "vittu saatana" ja toinen nauraa otsikon typolle.
Samasta aiheesta kertova, 18 sekuntinen, "Luonnostaan hyvä Valio A+™ jogurtti tekee kaiken luonnollisesti" (http://youtu.be/V4g7hs_1q9Q) on kerännyt myös kunnioitettavat 171 000 katsojaa. Peukkujakin on tullut; puolesta 5, vastaan 16. Kommenteissa kysytään laktoosista, johon Valion Pekka oikeaoppisesti vastaa.
Mutta miten muut? Eikö kukaan ole mitään mieltä? Randomilla sivupalkin suosistuksista noin samoihin katsojamääriin (113 265) päässyt "Hirveä Henri - Hirveä synttärilahja" (http://youtu.be/wqYf_ksb92U) on kuitenkin kerännyt yli pari sataa peukkua ja 71 kommenttia vaikka uskallan väittää sen herättävän vähemmän tunteita kuin kotimaisen bränditalon.
Ennen Valion mainostoimiston vaihtumista valmistunut "Valio A+™, Uudet lisäaineettomat jogurtit - mainos" (http://youtu.be/9VwDRYRggxA) on katsottu 71 kertaa ja peukkuja on tullut 1. Tunnustan, työskentelen kyseisen pätkän tehneessä yrityksessä ja olen kateellinen nykyiselle toimistolle ja sen saamille luvuille.
Ja nyt huomaan, että Valion kanavalle on ladattu myös 288 katsojaa kerännyt "Olgan kotona" -jakso (http://youtu.be/l0klcxn4YCs) ja totean, että sori Tuukka. Vastapainoksi @villetolvanen -twitterseuraajista Social Bakers (http://www.socialbakers.com/twitter/fakefollowercheck/result/user/villetolvanen) epäilee 4% olevan feikkejä.
Mitä tästä opimme? Emme varmaan mitään, mutta olipa kiva purkautua. Loppukevenneys: http://www.youtube.com/watch?v=tIwH7ptHCWc
moi.
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-09 10:39:06
Kommentoidaan nyt tähänkin, kun mainitsemiesi brändien kanssa on tullut oltua tekemisissä ennen Universalia. Uskoisin noiden Valion tuoreiden mainosspottien suuren katselumäärän perustuvan siihen, että niitä on käytetty spotteina YouTube-mainonnassa. Eli ihmiset ovat näin altistuneet niille, kun YouTube-mainonta mahdollistui Suomessa alkuvuodesta. Julkaisupäivätkin osuu aika hyvin tähän.
Aikanaan Dagmarissa Fazerin some-puolen rakentamisessa mukana olleena voin myös vakuuttaa, että ostettuja faneja ei tuolla sivulla ole laisinkaan. Toki Facebook-mainontaa on käytetty ja erilaisia kampanjamekanismeja, joissa osallistuminen on tykkäyksen takana, mutta nämä ovat hyvin kaukana fanien ostamisesta.
Fanien ja katselukertojen ostaminen on epätoivoista homma, johon kenenkään ei pitäisi alentua.
Lisää kommentti
Jussi-Pekka Erkkola (@jussipekka)
2013-04-09 16:43:28
Terve Jussi! Kuten Juho tossa aikaisemmin jo kommentoikin, kyseiset luvut ovat noiden muutaman sekunnin Valion klippien osalta muodostuneet YouTuben preroll-mainonnasta. Googlehan toi YouTuben "tuotteena" Suomeen helmikuussa.
t. JP Erkkola, Valio
Lisää kommentti
Jussi Ylävaara
2013-04-10 08:04:04
Tänks JP. Tuo selittää isot katsojamäärät ja vähäiset reaktiot.
Ei tietenkään mainostajan vika, mutta YT:ltä mun mielestä kyseenalaista laskea pre-rollit mukaan tuonne filkan katsojamääriin. Eihän nuo ihmiset ole omasta tahdostaan tulleet, tässä tapauksessa Valion filmiä katsomaan, vaan jotain muuta - kun taas katsojamäärät indikoi kiinnostavuutta.
Eli onko esim. pre-roll 'laillinen' tapa manipuloida katsojamääriä? Rahalla saa.
YT:n "tulosta" saatiin sähke tänne meillekin...
j
Lisää kommentti
LB
2013-04-09 22:50:03
Ja Selänteen tekemiset sattuvat kiinnostamaan myös Suomen ulkopuolella huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Robinin tai Valio A+ lisäaineettomat jugurtit.
Lisää kommentti
Joose
2013-04-09 10:21:03
Muistaakseni eräällä _erittäin_ suositulla suomalaisella foorumilla kyseinen video "pakkosoitettiin" jokaiselle käyttäjälle jokaisen sivulatauksen yhteydessä.
Kun käyttäjiä on päivässä useita (kymmeniä) tuhansia ja jokainen tekee kymmeniä sivulatauksia, niin kertyyhän siitä soittokertoja.
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-09 10:39:41
Jos joku moisen tempun oli tehnyt, niin se on ollut kyseisen foorumin oma valinta. Meillä ei ole sen kanssa ollut mitään tekemistä.
Lisää kommentti
JiiKoo
2013-04-09 10:47:42
Tuosta voisi ajatella että klikit on jotenkin ostettu, koska ei kai tuo foorumi hyvätahtoisuuttaan ole hommaa hoitanut
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-09 10:54:06
En itse asiassa edes tiedä, mihin foorumiin tässä viitataan. Toistan siis, että meillä ei ole sen kanssa ollut mitään tekemistä ja jos näin tapahtunut, niin ilmeisesti kyseisen foorumi on halunnut olla ilmiössä mukana.
Lisää kommentti
Petteri Numminen
2013-04-09 10:57:38
Erilaiset foorumit aika hyvin tuntevana: se porukka voi tehdä ihan mitä mieleen juolahtaa, niin hyvässä ja pahassa.
Osa hyvin toimivien foorumeiden "suolaa" ovat erilaiset älyvapaat tempaukset. Parhaat ylläpitäjät osaavat vielä ruokkia fiilistä ja puhutella kohderyhmää juuri oikein. Eli tuo hyväntahtoisuuttaa toimiminen on aivan mahdollinen vaihtoehto.
Lisää kommentti
Joose
2013-04-09 12:08:13
Eiköhän sitä soitettu ihan "huumorilla" ja porukan ärsyttämiseksi. Sen verran paljon sitä biisiä foorumilla vihattiin, että ylläpito teki sitten tuollaisen källin
Lisää kommentti
Mika Malin
2013-04-09 10:55:51
Vielä kerran omastakin puolestani iso hatunnosto levy-yhtiön edustajan erinomaiselle kommentoinnille ja huhujen siipien leikkaamiselle. Mielellään tietysti näkisi myös Tuukka Temosen vastineen.
Lisää kommentti
Tapio Tuomola
2013-04-09 11:08:36
Levy-yhtiön edustajalle täältäkin iso hatunnosto. Etenkin siitä eleestä, että tarjotaan tilaisuus mennä toimistolle tutustumaan tarkemmin videon tilastoihin. Niiden avulla pystytään kuitenkin joissakin määrin selvittämään tietoja videon katselijosta ja miten katselumäärä on saatu aikaiseksi. Tosin voisihan YouTube olla huomannut jonkun huijauksen, jonka seurauksena se olisi poistanut videon katselukerroista ostetut katsojamäärät ja tämän vuoksi niitä ei enää tilastoissa näy. Tämä on kuitenkin mielestäni erittäin epätodennäköistä ja tällä hetkellä itsekin odotan Tuukka Temoselta enemmän tukea väitteelleen.
Lisää kommentti
JiiKoo
2013-04-09 11:13:18
Yhdyn minäkin vaatimaan tukea väitteille...
Lisää kommentti
Markus Leikola
2013-04-09 11:24:11
Sama hatunnosto - jaoin Fb:ssä Ville Tolvasen bloggauksen kysymysmerkin kera, onneksi Mika Malin ohjasi katsomaan täältä kommenttiketjua tarpeeksi alas asti.
Lisää kommentti
Juho Jokinen
2013-04-09 11:53:35
Täältä myös! Hyvä Juho!
Lisää kommentti
pepe
2013-04-10 08:29:21
HöpöHöpö
Lisää kommentti
Jussi-Pekka Erkkola (@jussipekka)
2013-04-09 17:15:18
Googlen mukaa embeddatun YT-playerin autoplay katselukertoja ei lasketa mukaan videon view counttiin.
Lisää kommentti
Keimo
2013-04-09 11:13:23
Tähän hommaan taitaa päteä vanha rahamiesten sanonta että ensimmäinen miljoona on se vaikein.
Ja uskon että Robinin suosio on todellista(vähän myös tiedänkin lähipiirin lapsien kautta).
Mutta siitä huolimatta olisi erittäin mielenkiintoista tietää miten se räjähtävä alkustartti on saatu aikaan.
Henkilöille ilmiön lanseerauksen takana pitäisi myöntää jonkun näköinen markkinointialan WELLDONE palkinto jos homma on hoidettu ns. doupaamatta.
Ymmrrän että kaikkea ei voida aina kertoa(liikesalaisuus) mutta silti olisi mukavaa kuulla lisää taustatyöstä.
Lisää kommentti
jeejee
2013-04-09 11:42:10
Biisin nousu ja suosio on upea suoritus riippumatta onko se ensimmäinen miljoona katselukertaa saatu ostamalla tai ei.
Palkinnon voisi myöntää parhaasta kotimaisesta viraalitempauksesta ikinä riippumatta siitä onko alkustartti aikaansaatu aidoilla tai ostetuilla katsojilla.
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-09 12:05:29
Sinänsä hupaisana yksityiskohtana tähän voisi mainita, että lähetin Frontside ollie casen Grand Onen paras sosiaalisen median hyödyntäminen -kategoriaan, mutta ei päästy edes short listille. Ilmeisesti ongelmana oli se, että hommat oli tehty in house eikä mukana ollut mitään toimistoa. ;)
Lisää kommentti
Harri
2013-04-09 15:30:35
Heh, loistava kommentti. Olen itsekin huomannut postatessani töitä GrandOneen, että shortille pääsevät vain ne, joissa mainostoimisto on aktiivisesti mukana ;-)
Lisää kommentti
Rami Ahonen
2013-04-10 00:26:06
OT mutta pakko kommentoida: sillä onko työ tehty toimistossa vai inhousena ei ole mitään merkitystä menestyksen kannalta. Tänäkin vuonna plakaateja keräsi useampi inhouse-duuni. Samoin aiempina vuosina.
Entratuista töistä toki varmaan 80+ prosenttia tulee toimistoilta joten tilastomatikankin perusteella suurin osa voittajista on toimistojen entraamia.
- rami, grand one
Lisää kommentti
Mikkoa
2013-04-09 11:25:34
Tämä keskusteluketju todistaa, miten varhaisessa aamuhämärissä me täällä Suomessa vielä kuljetaan. Kun puhutaan digitaalisesta sisällöstä. Hyvä että keskustellaan! Kiitos Levy-yhtiölle faktoista ja Tuukalle rohkeudesta. Näin sitä mennään taas eteenpäin.
Lisää kommentti
Napda
2013-04-09 11:52:38
Robinin videota jaettiin varmasti kaksin käsin sekä kohderyhmään kuuluvien että muiden toimesta. Kohderyhmässä tykkäyksiä ja jakoja toivat varmaankin lähinnä Robinin uudet fanit, mutta ainakin aikuisen näkökulmasta Facebookissa kohkattiin lähinnä huvittuneena siitä, että teineille tarjotaan tällaista justinbiebermäistä kaupallista kamaa, jossa on hassun kornit sanat. Olen yli 30-vuotias, eikä tuttavapiiriini kuulu nuoria tai varhaisteinejä. Silti Robinin videon julkaisun jälkeen näin sen parin päivän ajan niin monessa eri syötteessä ja mediassa, että on vaikea kuvitella että klikkejä olisi niiden lisäksi pitänyt vielä ostaa jostain.
Tuukka: Kun pohdit aikaisemmin Facebookissa, miten vastaavalle artistille saisi rakennettua yhtä tehokkaan kampanjan, kannattaa varmaan ottaa huomioon myös naureskelevat ja kauhistelevat aikuiset. Kun saat heidät jakamaan videota Facebookiin, viraaliefekti on taattu.
Lisää kommentti
Jukka Lindfors
2013-04-09 12:26:19
Kiinnostavaa, mutta kerrotko, mistä tietosi "Sergeistä" ovat peräisin?
Lisää kommentti
Vesa M
2013-04-09 13:05:15
Näiden päivien Janos Valmunen http://fi.wikipedia.org/wiki/Janos_Valmunen
Ennen vanhaan radiosoitolla saattoi tehdä hitin mistä vaan kurasta. Nyt sama hoidetaan YouTuben ostetuilla katsojilla
Lisää kommentti
Salaliittoteoria
2013-04-09 13:24:18
Oletan myöskin Tuukan tällä hetkellä tekevän vastikettaan, jossa lähteet ja huhut todistetaan ja saatetaan levy-yhtiö naurunalaiseksi. Muutoinhan tässä käy niin että Tuukasta tulee naurunalainen. MUTTA, on myös mahdollista että tässä on kyse erittäin hienosti toteutetusta markkinointitempauksesta, jossa Yritysstrategi Ville Tolvanen, Tuukka Temonen ja Levy-yhtiö ovat yhdessä päättäneet antaa nostetta toisilleen. Toistaiseksi Villellä on serverit kaatuneet (success!), Tuukka on päässyt jo Ylelle (success!) ja levy-yhtiö on onnistunut tuomaan Robinin ihmisten huulille taas sinkun julkistamisen alla (success!) ja bonuksena pystynyt antamaan itsestään lämpimän ja avoimen kuvan (success!).
Grandone ja muut, voittaja on löytänyt!
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-09 18:09:23
Mahtava idea! Ei valit. Totta...
Lisää kommentti
Hannu Sormunen
2013-04-09 13:31:58
Hei Tuukka,
Koska Robinin Frontside Ollie –videoon liittyvä kirjoittelusi on herättänyt noinkin paljon keskustelua, ajattelin kertoa sinulle Robinin managerin ominaisuudessa miten asiat tapahtuivat minun ja artistin näkökulmasta.
Toimiessani Universal Musicin palveluksessa löysin Robinin Maki Kolehmaisen kautta ja signasin 12-vuotiaan laulajapojan levy-yhtiölle marraskuussa 2010. Signauspäätös perustui näkemääni Final Countdown –videoon, jonka katsoin YouTubesta Makin suosituksesta. Sen lisäksi katsoin YouTubesta muutaman muun Robin-videon ja vakuutuin nuoren laulajan taidoista ja karismasta. Kun olin vielä lisäksi kuullut hänen laulavan suomenkielisen demobiisin, olin niin innoissani Robinista, että halusin signata hänet Universalille. Ehdimme tekemään Makin kanssa pohjatyötä Robinin levyn eteen puolisen vuotta ennen kuin lähdin Universalin palveluksesta ja perustin oman yhtiöni (Aspen Music Oy). Sen puolen vuoden aikana rakennettiin Robinin musiikillinen kivijalka, johon mm. Frontside Ollie perustui. Kun puhutaan siitä, että Robin syttyi tähdeksi yhdessä yössä, ei oivalleta, että sitä edelsi puolentoista vuoden valmistautuminen ammattilaisten kanssa, sekä sitä edeltävä intohimoinen musiikin harrastus esiintymisineen mm. Stara Skaba – ja New Wave –kilpailuissa.
Tämä tarina on kerrottu Robin-elokuvassa (jonka suosittelen katsomaan), mutta todettakoon, että levy-yhtiö ei ollut kovin varma Robinista ennen Frontside Ollien julkaisua, eikä siksi käyttänyt rahaa artistin lanseeraamiseen yhtään enempää kuin oli pakko (mikä on ymmärrettävää näinä aikoina, kun uusien artistien breikkaaminen on todella vaikeaa). Siksi spekulaatiot YouTube-klikkausten ostamisesta ovat täysin järjettömiä. Kuten Juho Koikkalainen Universalilta on kertonut, videon seedaus oli onnistunut, mutta mitään muuta erikoista videon markkinoimiseksi ei tehty.
Vaikka en runsas vuosi sitten - aloittaessani työt Robinin managerina - kyseenalaistanutkaan Frontside Ollie –videon klikkausten oikeellisuutta, olin epävarma siitä, voisiko nettijulkisuus muuttua ihan oikeaksi fanittamiseksi kansan parissa. Kun Robin jalkautui Koodi-albumin myötä keikoille, epäilykseni osoittautuivat turhiksi, sillä ensimmäisellä nimmarikiertueella neljän kaupungin Anttilat olivat täynnä kirkuvia faneja ja albumin julkaisukeikka Helsingin The Circuksessa myytiin loppuun. Yleisö lauloi ensimmäisillä Robin-keikoilla niin lujaa, että Robin ei kuullut omaa lauluaan ja PA:sta loppui tehot… Espoon Sellon nimmarikeikka jouduttiin lopettamaan kymmenen minuutin jälkeen kesken, koska neljätuhatta fania oli liikaa paikalliselle turvallisuusfirmalle, eikä tilanne pysynyt enää hallinnassa (katso: http://youtu.be/RGFg1rRPyoc) Siitä lähtien meillä onkin ollut oma turvatiimi mukana kaikilla keikoilla.
Mikäli YouTube-klikkauksia olisi ostettu ja kyseessä olisi ollut nettikupla, joka ei perustu oikeaan fanittamiseen, ei nimmarikeikoilla ja keikkapaikoilla olisi syntynyt samanlaista fanihysteriaa niin nopeasti kuin Robinin tapauksessa syntyi. Kahdenkymmenenviiden vuoden urani aikana en ole nähnyt vastaavaa ilmiötä, joten pidän epäilyksiäsi täysin ymmärrettävinä. Niinhän minäkin epäilin.
“Huijaamisesta jää aina vähän paha maku suuhun. Jos olen väärässä, niin voisitteko tehdä siellä levy-yhtiössä tehdä tämänkaltaisen menestyksen uudestaan?”
Tuukka, olet ollut jo niin kauan alalla, että tiedät varmastikin miten vaikeaa on breikata artisti sille tasolle missä Robin nyt on. Edellisiä yli sadantuhannen albumin rajan ylittäneitä artisteja ovat Suomessa Jenni Vartiainen (2010), Lauri Tähkä & Elonkerjuu (2007), Nightwish (2004, 2005 ja 2007), Pikku G (2003), Yö (2003 ja 2001) ja Tiktak (2001), joten lienee selvää ettei vastaavanlaisia ilmiöitä synny ihan joka vuosi. Noista edellämainituista artisteista ainoastaan Pikku G pystyi myymään yli satatuhatta albumia debyytillään.
“Mitään suomalaista artistia ei kukaan kuitenkaan katsota kahdessa yössä miljoonaa kertaa. Tälle olettamukselleni tuli eilen vahvistusta. Sain vihiä, että Robinin menestyksekkään alun avain saattoikin olla osoite, joka päättyy .ru maatunnukseen. Kyse ei siis ehkä ollutkaan miljoonasta naapurin Ellasta tai Annasta, vaan mahdollisesti yhdestä ”Sergeistä”.”
Tuukka, koska esität asian noin, oletan, että voit kertoa aiheesta enemmän ja esimerkiksi paljastaa tietolähteesi? Tällaisista heitoista kun tulee helposti ‘totuuksia’, kun ne alkavat levitä ihmisten keskusteluissa netissä ja livenä. Olen käynyt asiaa läpi YouTuben/Googlen edustajien kanssa ja henkilökohtaisesti varmistunut siitä, että Robinin tapauksessa ei ole tapahtunut minkäänlaista klikkausten manipulointia.
Tervetuloa katsomaan Robinin keikkaa ja toteamaan omin silmin, että artistin taidot ja lavasäteily ovat kaiken takana!
Lisää kommentti
Marko Karppinen
2013-04-09 14:02:28
Parahin Hannu, näin suomen kielen päivänä voisit opetella uuden sanan: kiinnittää.
Lisää kommentti
@timopo
2013-04-09 14:18:00
Lisään vielä tähän(kin) vielä sen verran, että kannattaa myös miettiä (ja muistaa!) kohderyhmän käyttäytymistä. Meillä kotona 9-vuotias tyttö katsoi tuolla kyseisellä vkolla ko videon n 15 kertaa illassa peräkanaa ihan kokoajan. Saattoi olla jopa enemmän per ilta, en laskenut (muistan vaan että johan biisi soi koko ajan). Tämä yksistään tekee vkossa vähintään 100 klikkausta yhdeltä käyttäjältä. Ja päälle vielä seuraavalla vkolla kavereille näytetyt klikkaukset, kavereiden samanlainen klikkauskäyttäytyminen omalla koneella jne. Tällaisella käyttäytymisellä kumuloituu kumman nopeasti isoja lukuja. Ja se on puhtaasti innostusta käyttäjän puolelta. Eikä se innostus laantunut ihan helpolla vaan klikkailu jatkui ja jatkui…
Lisää kommentti
Rami Aaltonen (@ramiaaltonen)
2013-04-09 15:53:14
Kiitti Hannu, että kommentoit myös avoimesti managerin ominaisuudessa! Kiinnostava keskustelu.
Ihan mielenkiinnosta kysyn:
Kun tämä tapaus nousi keskusteluun tänään, niin millaisen henkilökohtaisen keskustelun kävit mainitsemiesi Youtuben/Googlen edustajien kanssa? Järjestyikö tapaaminen helposti?
Lisää kommentti
Rami
2013-10-30 01:51:07
Mutta olisiko Robinin keikoille tullut ne suuret fanimäärät jos 2:ssa yössä ei olisi tullut miljoonia klikkauksia ja siitä ei olisi kerrottu mediassa??!...ei se vaan Hannu voi pitää paikkaansa täällä piskuisessa suomessa! Tiedän lukemattomia saitteja mistä saat ostaa klikkauksia as much as you want! Siltikin videollani ei ole kuin reilu 3000 klikkausta!
-Rami
Käyhän kurkkaan!
http://www.youtube.com/watch?v=XaRvjtgZ7os
Lisää kommentti
Hannu
2013-04-09 13:44:36
Muistan kun Frontside Ollie julkaistiin YouTubessa. Hetkessä YouTube -linkki levisi suomalaisten keskuudessa IRC (Internet Relay Chat) -kanavilla ja Facebookissa ja ties missä muualla. Musiikin tai artistin ei tarvitse olla hyvä, saadakseen katselukertoja YouTubessa (esim. Rebecca Black - Friday). Itse esimerkiksi jaoin Frontside Ollie -linkkiä eteenpäin tuhansille, koska pidin musiikkivideota hauskana ja niin huonona, että kaikkien oli nähtävä ja kuultava se.
Ulkomaalaistenkin on helppo klikata pelkkää linkkiä ja eksyä myös itse vahingossa katsomaan tätä videota kun sitä jakaa niin tolkuttomasti juurikin esimerkiksi IRC:ssä, jossa ei ennakkoon selviä minne mikäkin linkki vie.
Sitten on myös jonkinlainen määrä niitä Robinin faneja, tietenkin.
Lisää kommentti
Marko Kosonen
2013-04-09 13:55:05
Itse ainakin katsoin sen ja näytin parille kaverille koska mielestäni se oli niin naurettavan huono ettei sille voinut olla nauramatta. Sama oli kaikkien kavereiden kesken, ketkä sen näkivät. Siinäkin mittakaavassa kyllä turhankin suuri määrä katsojia.
Lisää kommentti
Pappa
2013-04-09 14:08:31
Haha, ai nyt se sitten menestyi sen takia että se on huono. Suomessa ei saa menestyä. Kateelliset pitävät siitä huolen.
Lisää kommentti
Susanna Paloheimo
2013-04-09 14:10:05
Parasta tässä: älykästä, haastavaa ja toista osapuolta arvostavaa keskustelua. Rohkea avaus. Ei vyön alle lyömistä. Faktoilla vastaamista. Avoimuutta. Halua ymmärtää enemmän. Anteeksi, olenko Suomessa? Kiitos kaikille!
Lisää kommentti
Markku Tuomola
2013-04-09 14:33:29
Hyvä ja ajankohtainen nosto, joka keskusteluttaa. Jos tässä on tätä, onko myös esimerkiksi Angry Birds -latauksissa ilmaa? Kaiken ilmaiseksi klikattavan / ladattavan ongelma on se, että klikeillä ei ole mitään tilipäätösraportoitavaa. Oikeasti. Ilmainen on jees, mutta jos volyymit ovat puffia, ilmaisen kaikki luvut pitää unohtaa? Vai kuinka?
Lisää kommentti
Raija
2013-04-09 14:46:44
Markku, Angry Birds on aika huono esimerkki ilmaisesta sisällöstä, kun sitä myytiin jo ensimmäisen puolen vuoden aikana yli 6,5 miljoonaa kappaletta. Tämä siis iOS-laitteille, joilla se alunperin julkaistiin ja joilla se ei ole koskaan ollut ilmainen.
Lisää kommentti
Raija
2013-04-09 14:34:33
Tuukka ei tunne nykyistä nettikulttuuria ollenkaa ja puhuu täysin palturia. Voisi ottaa asioista hieman selvää ennen kuin tekee noin perusteettomia väitteitä huijauksesta. "On silti turha väittää että samainen pätkä tavoitti joka viidennen suomalaisen kahdessa yössä." Eihän tuota kukaan ole väittänytkään? On eri asia saada videolle 2 miljoonaa katselukertaa kuin 2 miljoonaa suomalaista katsojaa. Levy-yhtiön faktat vain vahvistivat sen minkä kaikki nykymenossa mukana olevat jo tiesivät. Tuukan vastinetta odotellessa.
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-09 14:42:17
Hei, Tolvanen kiittelee tästä arvokkaasta keskustelusta. Tätä todella tarvitaan... Tärkeintä on ehkä ymmärtää että verkossa kaikki ei välttämättä ole siltä mitä se näyttää. Medialukutaitoa tarvitaan.
Olen saanut pitkin päivää yhteydenottoja ja linkkejä mistä klikkejä voi ostaa ja ketkä niin tekevät. Tämä on blogi jossa esitetään mielipiteitä, kysymyksiä ja näkemyksiä. Kaikenlaiset näkemykset ovat tervetulleita.
Toivon että ymmärrämme keskutelun arvokkuuden ja tärkeyden. Kukaan ei halua keskutelua kääntää artistiin tai yksittäiseen levy-yhtiöön. Opiskelemme kaikki digitalisoitumista.
On tärkeää avata myös verkon synkempää puolta. enkä sano että Robin tai universal olisi siitä esimerkki. Kiinnostus asiaan varmasti kertoo siitä että keskuteltavaa on.
Onko tämä alku jollekin suuremmalle musiikin -doping keskustelulle?
Lisää kommentti
Juho Jokinen
2013-04-09 14:50:01
Kuten jo Facebookissa kommentoinkin, jos tunnuslukuja manipuloidaan, asia on vakava ja hyötymistarkoituksessa jopa rikollista. Hyvä että asiasta keskustellaan, koska alalla tuntuu olevan liian siniset silmät näiden asioiden suhteen.
Juho Koikkalainen, erinomaista kommentointia. Esimerkillistä toimintaa brändin edustamisesta! Hyvä!
Pyytäisin kahteen asiaan vielä sinulta kommentteja:
1. Miten nämä aivan ensimmäiset päivät menivät tilastollisesti. Tuukka puhuu parin ensimmäisen yön tilastoista, voisitko kertoa missä vaiheessa ensimmäinen miljoona oli rikki ja minkälaisen katselijamäärän jälkeen valtamedia huomasi että kyseessä on ilmiö.
2. Universalin kansainväliseltä YouTube profiiliilta häipyi joulukuussa katselukertoja. Tämä johtuimukaan siitä että YouTube puhdisti pseudo-katselijoita/katselukertoja. Kansainvälisellä Universal -kanavalla oli miljardeja menetettyjä katselukertoja. Näkyikö vastaavaa Suomen kanavissa?
http://www.huffingtonpost.com/2012/12/29/fake-youtube-views-cut-google-audit_n_2380848.html
Uskon sanaasi, jos sanot ettei ostettuja videonkatselukertoja ollut. Hyvä, ammattimainen ja tunteisiin vetoava sisältö voi kasvaa näissä medioissa täysin keplottelematta tällaiseksi ilmiöksi. Lisätiedot kuitenkin auttaisivat meitä ymmärtämään kuinka tämä ilmiö syntyi.
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-09 14:52:30
Kiitos Juho! Muakin ihmettyttää tuo Universalin mustavalkoinen kiistäminen eikä oikeastaan tulosten selittäminen. "ne tuli jostain ei vaan digiaikana riitä." Voisko Dingle olla niille avuksi?
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-09 15:12:35
Vastaukseksi ei taidanne riittää "internet on ihmeellinen paikka"
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-09 15:42:25
1. Tuo Tuukan mainitsema kahden ensimmäisen vuorokauden miljoona pitää kutinsa. Ensimmäisenä julkaisupäivänä tuli YouTubeen myös ensimmäinen fanien tekemä cover-versio. Pari ekan päivänä tuli myös perus Hitler ja Dimitri meme:it sekä useita remixejä. Nämä kaikki fanien toimesta. Mehän itse asiassa julkaistiinkin Koodin deluxe versiolla yksi näistä remixeistä.
2. Tuohon kv-uutiseen en osaa ottaa enempää kantaa, koska olen ihan samojen uutislähteiden varassa. Meiltä Universal Music Finlandin kanavilta ei katselukertoja ole lähtenyt, koska kaikki katselut meidän kanavalla ovat aitoja. Niitä on itse asiassa kohta yhteensä 56 miljoonaa.
Lisää kommentti
Juho Jokinen
2013-04-09 19:01:08
Kiitos Juho jälleen! Hienoa että Suomen Universalilla ette ole lähteneet tähän tykkäysten ja katselukertojen ostamiseen.
Mielestäni kansalaisella on oikeus luottaa netin tilastoihin, eikä niitä saa markkinointitarkoituksessa sormeilla.
Bloggasin aiheesta, kun tämä on mielestäni liian vähän keskusteltu aihealue:
http://www.dingle.fi/2013/04/09/verkon-tilastolukujen-manipulointi-rikollista/
Lisää kommentti
Huijausta
2013-04-09 14:52:02
Robin on todella lahjakas laulaja mutta eivätköhän nämä linkit todista, että huijausta tapahtui varmaan myös tässäkin tapauksessa:
http://www.mtv3.fi/viihde/muut.shtml/suomalaissensaatiolle-miljoonia-youtube-katsojia-muutamassa-paivassa/2012/03/1506918
http://yle.fi/uutiset/musiikin_teinisensaatio_tuuli_tykkaa_kokkaamisesta_ja_tahtaa_pitkaan_uraan/6335847
Lisää kommentti
HAHAHA
2013-04-09 15:08:27
Huoh, idiootti. Ne youtube-pätkän katsojaluvut ei todellakaan päivity reaaliaikaisesti. Eli silloin kun luulit olevasti 700. katsoja, saatoit olla jo sadastuhannes.
Lisää kommentti
Samuli
2013-04-09 15:08:49
Näköjään ostoksilla käyty ahkerasti. ;-)
http://socialblade.com/youtube/user/UniversalMusicFin
Lisää kommentti
Petteri Numminen
2013-04-09 15:49:46
"Hauska" tuo kolmen miljoonan droppi kesken kaiken. Sehän siis johtuu yleensä siitä, että YouTube arvelee tehneensä mokan tai joutuneensa vedätetyksi.
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-09 15:57:19
Eipä kyllä moista dropia näy meidän YouTube-kanavan analytiikan puolella. Ei myöskään ihan luotettavimmalta näytä toi saitti ainakaan omaan silmään ja epäilisin enemmänkin, että saitti ei ole kerännyt dataa tuolta päivältä tai siinä on jotain muuta feelua.
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-10 08:54:17
Tässä epäilijöille totuus YouTube-katselukertojen häviämisestä. Kyse ei tässäkään tapauksessa ollut katselukertojen ostamisesta. Tosin tää nyt tuskin kiinnostaa kritisoijia, jotka ovat jo puolensa valinneet:
http://www.billboard.com/biz/articles/news/1483721/what-really-happened-to-sony-and-universals-2-billion-missing-youtube#disqus_thread
Lisää kommentti
numminen
2013-04-11 16:58:50
I stand corrected.
Eniten tämä keskustelu on saanut miettimään YouTuben analytiikkajengin osaamista. Mutta varmaan sekin on kohdallaan.
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-11 18:49:07
Hyvä kommentti! Samaa mieltä. Meidän on yhdessä suomessa oltava aktiisempia... Pysyttävä kiinni maailman menossa. Kiitos! #v
Lisää kommentti
Tero Civill
2013-04-09 15:28:21
Juho, Tuubista Analytics->aikamääreeseen 'Custom Range' ja ekat vaikka kolme päivää->sit capture sivusta tai demographicsista niin tulee se statsi mitä tässä haettiin takaa.. Ihan jeppis vastaus, mutta väärä statistiikka, kokonaiskuunteluistahan ei ollut tässä kyse
Lisää kommentti
Nimimerkin takaa huutelija
2013-04-09 16:12:24
Mielestäni Juho on osallistunut keskusteluun levy-yhtiön puolelta vähintäänkin kiitettävästi. Lisäksi hän on luvannut antaa kaiken statistiikan Tuukalle nähtäväksi. Olisiko nyt vähintäänkin reilua että Tuukka kävisi ne katsomassa ja todistaisi syytöksensä (jolle toinen Juho jo lakikirjastaan kaivoi nimenkin, petos). Rikos on vakava mutta niin on siitä syyttäminenkin, joten Tuukka, kroppaa peliin ja pohjaa syytöksille.
Toisena huomiona totean että Tolvasen meno ip-lehtien tasolle uutisoinnissa on oma juttunsa. Keskusteluahan tässä herätellään, yritetään ymmärtää jne. Mutta kun mielipiteet ja kolumnit menevät tällä tasolle jossa aletaan syyttämään rikoksista, olisi reilua kertoa ne todisteetkin. Nyt vähän läikkyi yli tälläkin puolella. Mutta jee, 10000 lukijaa tai whatever.
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-09 16:24:40
Tuu nimellä vaan ...
Lisää kommentti
Janne Gylling
2013-04-09 16:54:29
Mua kans vähän häiritsee tämä "keltaisenlehdistön" tyyli, mutta aihe on hyvä ja aiheutti keskustelua. Nyt vaan tuntuu siltä että huomenna kaikki pyytelee toisiltaan anteeksi perättömiä väitteitä.
Kuten joku täällä totesi, koko episodi on kolmikolle tasapuolisesti hyvää pr:ää. Tai, no aikakin pr:ää.
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-10 04:42:03
janne, löysä kommentti tärkeää asiaa joka näkyy mainonnan ja markkinoijien toiminnassa, myös solitan tulisi olla asiasta perillä. viittaukset keltaiseen lehdistöön ontuvat. lue dinglen blogi.
Lisää kommentti
Tero Civill
2013-04-09 16:27:43
Moraalisesti arveluttava toiminta ei taida olla rikollista vielä missään päin maailmaa. Jos Juho lähtee Universalin edustajana puolustamaan Tuukan väitettä ja ei puolustaudu esitettyjen kohtien suhteen, on kyseessä argumentointivirhe. Tässähän vaan pyritään nyt pääsemään samalle sivulle sekä epäilijoiden että puolustajien suhteen. Alkuperäinen väittämä oli "Pystyykö joku selittämään, miten Robin sai Frontside ollie -videolla miljoona katsojaa youtubessa reilussa vuorokaudessa?" ja siihen on tullut lähinnä sellaista liirumlaarumia vastaukseksi molemmin puolin, että syystäkin keskustelu velloo. Jos Juha toimittaa tuon pyydetyn statistiikan näiltä ensimmäisiltä hetkiltä, ratkaisee se ongelman hetimiten.
Tuosta statistiikasta näkee heti, että onko a) katsomiskertoja buustattu mistään b) onko katsomiskertoja poistettu myöhemmin ja c) onko suomen oma Bieber sittenkin osunut oivaan markkinarakoon
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-09 17:02:17
Tero: luitko ollenkaan Robinin managerin Hannu Sormusen kommenttia? Jos et, niin kannattaa, sillä siitä saat vähän lisää taustaa tähän ilmiöön.
Mainitsinkin jo aikaisemmin, että tuo miljoona katselukertaa kahden ensimmäisen päivän aikana pitää kutinsa. Videoon tulleiden kommenttien trendi seuraa hyvin tarkasti katselukertoja, joka osaltaan todentaa katselukertojen aitouden. Suurimpana päivänä videoon tuli 12 000 kommenttia. Frontside ollien ensimmäinen viikko lähti katselukertojen osalta positiivisesti lapasesta ja luonnollsesti tällainen Suomen kokoiselle markkinalle rajoittuva ilmiö tasaantuu ajan myötä. Julkaisuviikko oli ehdottomasti suurin piikki katselukerroissa ja senkin jälkeen video on tuottanut tasaista tahtia katselukertoja. Vielä kuukasi julkaisun jälkeenkin video tuotti vajaa 100 000 katselukertaa päivässä.
Mielestäni olen tässä tarjonnut varsin riittävät faktat pöytään avoimesti. Mikään jokamiehenoikeus pääsy Robinin videon statseihin ei kuitenkaan ole. Tuukalle ja myös medialle olemme tarjonneet kutsun tulla tsekkaamaan statsit suoraan YouTuben analytiikasta, niin saavat tiedon suoraan lähteestä ilman mitään screenshoteja jne.
Lisää kommentti
Tero Civill
2013-04-09 17:31:16
Luin kyllä Hannun mediatiedotteen.
Kerrot että media on tervetullut tarkastelemaan statseja, mihin otan yhteyttä jotta voidaan sopia aika?
Tero Civill / Basso
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-09 18:08:15
Totta kai Tero! Tervetuloa vain. Kävisikö vaikka huomenna klo 13.00?
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-09 18:12:27
Tervetuloa! Sopisiko vaikka heti huomenna? Laitapa meiliä, niin lyödään ajankohta lukkoon.
Lisää kommentti
TJ
2013-04-10 09:25:18
Hienoa! Tätä lienee turha sulle enää kertoa, mutta oleellista on tosiaan katselukertojen keskimääräinen pituus tuona ensimmäisenä päivänä.
Epäselvää ei ole, etteikö videosta olisi tullut viraali hitti ja Robinista netti-ilmiö. Levy-yhtiön edustaja / Manageri tuntuu takertuvan lähinnä tähän. Kysymys on siitä käytettiinkö youtube view -ostopalveluja viraali-ilmiön luomisessa? Ensimmäisten päivien jälkeen kun uutiskynnys ylitettiin nimenomaan view -määrillä. Tämän jälkeen tietysti saadaan myös todellista huomiota.
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-10 10:32:45
Hyvin kiteytetty! tästähän tässä on kysymys. ei robinista, universalista tai muusta. puhkaistaan suomalainen sinisilmäisyys pohtimalla "mikä on totta?"
V
Lisää kommentti
J
2013-04-09 16:22:24
ylilaudan sivuilla kyseisen päästäisen threadi pystyssä, jossa video mainittiin, jolle sitten naurettiin ja kaikki menivät kirjoittamaan youtubeen mukavuuksia tästä "kyvystä"
Lisää kommentti
uliulilauta
2013-04-09 16:29:01
Montakos tuhatta käyttäjää ylilaudalla olikaan?
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-09 16:41:01
Ylilaudan kautta on näemmä tullut videolle hieman vajaa 10 000 katselukertaa.
Lisää kommentti
Miikah
2013-04-09 16:32:38
Pitää muistaa, että tykkäykset ja katsojaluvut ovat täysin eri asia. Ensimmäiseen tarvitaan yhtä monta Google-tiliä. Katsojaluvut taas ovat ne mistä videon tekijä saa mainostuloja ja niitä kyllä valvotaan tarkkaan. Suuret levymerkitkin kasvattavat katsomiskertoja kepulikonstein alinomaan, mutta se myös käy ilmi ja Google poistaa feikit luvut.
Lisää kommentti
Jussi
2013-04-09 16:37:16
Ei kai tässä mitään uutta ole. Eikö Remu jo aikanaan tilannut Hurriganesin levyjä ennakkoon sen verran, että sillä varmistettiin paikka listaykkösenä. There's no business like show business.
Lisää kommentti
TC
2013-04-09 16:50:22
90-luvulla levykaupat faksaili suomen viralliset myyntilistatilastot eteenpäin (itsekin niitä joskus täytellyt). Kukaan ei tarkastanut käsinkirjoitettuja lappusia ja osa kaupoistakin oli levy-yhtiöiden kytköksiä täynnä. Silloin jo jätin ko. listan täysin omaan arvoonsa :D
Tänä päivänä se on sitten sitä, että jo alle parilla sadalla sinkun ostolla päästään digitaalikauppojen charteille. Se on aika pieni panos, kun yksittäinen biisi maksaa alle euron. Pitää vaan olla se 'ostaja-armeija' käytössä niin suosio on taattu, charttikamaa myydään selkeesti eniten.
Lisää kommentti
Mia
2013-04-09 17:20:44
Tämähän liittyy tähän.Näin uutisoitiin vuoden vaihteessa: http://www.hs.fi/ulkomaat/Youtube+poisti+kaksi+miljardia+katselulukua+levy-yhti%C3%B6iden+videoista/a1305632290050
Lisää kommentti
Aimo
2013-04-09 17:49:59
Ottamatta kantaa tähän kyseiseen caseen niin nuo statistiikat ei oikeastaan todista mitään. Sivuille voidaan generoida liikennettä proxyjen kautta vaikka kuinka.Myös "botit" voidaan laittaa kirjoittamaan kommentteja
Lisää kommentti
secret
2013-04-09 19:51:17
on niitä muitakin Youtube ammatti tykkäys ihme sivuja kuin venäläisiä ;)
Lisää kommentti
Ilkka Olander (@olanderil)
2013-04-09 20:40:44
Tärkeä aihe, olipa kyseinen case sitten totta tai tarua. Joka tapauksessa valetykkääjiä myydään nykyään myös aktiivisesti Suomessa (rapakon takana kyse on jo vakavasta ongelmasta). Tuoreita kokemuksia on. Kirjoitin blogissani jokin aika sitten, miten minulle yritettiin kaupitella tykkäyksiä: http://sometek.fi/ostaisitko-sina-tykkaajia-kyseenalainen-some-markkinointi-rantautumassa-suomeen/
Lisää kommentti
Timo
2013-04-09 21:29:18
Kirjoittaja itse esittää vääriä argumentteja:
"On silti turha väittää että samainen pätkä tavoitti joka viidennen suomalaisen kahdessa yössä."
Eihän kukaan ole tällaista väittänyt, paitsi kirjoittaja itse.
Jos moni videosta pitänyt katsoo sen esim. keskimäärin 5 kertaan, riittää 1/25 osa Suomalaisista.
Lisää kommentti
katja bloigu
2013-04-09 21:45:21
Tämä keskustelu onkin mielestäni kiinnostavampi ja tärkeämpi kuin se, mitä Anne Eriksson sanoi tai ajatteli, tai ei ajatellut ja sanonut iskelmämaailmasta. Ainahan esim. levymyyntilukuja on masinoitu. Ne ovat ihan tavallisia keinoja, mutta joita kansa ei tajua. Lähtökohtaisesti on niin, että siitä tulee suosittu, kenestä sellainen tehdään.
Lisää kommentti
Lala Leh
2013-04-09 23:47:13
Ei ne Suomen levy-yhtiöt aina huijaa. Sen sijaan Tuuka voi olla silti oikeassa mutta etsii ehkä syyllisiä hieman väärästä suunnasta. Olen itse nähnyt tapauksia joissa Google on "jäädyttänyt" videon laskurin poliittisista syistä - toisin sanoen manipuloinut lukuja jotta asia ei nouse ilmiöksi. Enkä puhu nyt mistään Jihad videoista. Hieman epäilen että Google tekee asioita toiseenkin suuntaan. Mistä sen tietää jos Googlella on tarve suosia jotakin tiettyä (tai useitakin) monikansallista sisällöntuottajayhtiöitä muiden kustannuksella. Ei siitä tarvitse Suomen levykioski tietää mitään. Eräänlainen digitaaliajan lahjus.
http://youtu.be/SkNpbg52Zw0
Lisää kommentti
Ninni
2013-04-10 02:40:37
Mä olen sitä mieltä, että kateellisten panettelua! Olen yhden pikkutytön äiti ja tuo Robin-ilmiö levisi eskarissa viime vuonna kulovalkean lailla. Luulin Robinin olevan pitkäaikaisempi artisti, mutta se homma tuli puskista! On esitetty eskarin kevätjuhlassa ja käyty Linnanmäelllä konsertissa. Itkuhan siitä tuli kun ei ehditty ennen joulua nyt konserttiin.
Mulle on ihan suoraan sanottuna yhdentekevää, miten suosio kerätään, kun se siellä musisoidessa on aivan aitoa meininkiä. Mitä te kateelliset suomalaiset taas siellä kohisette? Kateus tuntuu olevan taas päivän agenda. Jos joku firma tekee parempaa bisnestä kuin moni muu ja löytänyt Suomeen oman Justin Bieberinsä, niin tukehtukaa pulliinne. Tehkää itse tuollainen markkinointimenestys perässä eikä taas tätä vininää. Työstä se tulos syntyy, tuhansista tunneista artistilla ja markkinointikoneistolla. Aivan typerän kaunainen keskustelunaloitus.
t. äiti ja bisnesnainen 36-v.
Lisää kommentti
Ninni
2013-04-10 02:43:12
PS. Tyttäreni huoneessa on Robinin julisteet kunniapaikalla niiinkuin monen pikkutytön Suomessa. Kaikki kunnia heille, jotka ovat duuninsa tehneet noin hyvin ja vain vuodessa. Dingon jälkeen onko tullut samanlaista hysteriaa, kysyn vaan?
Lisää kommentti
Tero Lehto
2013-04-10 05:06:37
Käyty keskustelu muistutti toimittajana miettimään verkkopalveluiden ilmoittamien katselu- ja latauskertojen luotettavuutta. Aika laajastihan on suomalaisissa tiedotusvälineissä uutisoitu ja nostettu lööppiotsikoihinkin lukuja suoraan Youtubesta.
Sehän tiedetään, että useimmat web-sivustojen mittaussysteemit (kuten TNS Metrix) sisältävät erilaisia korjauskertoimia, eivätkä mittaukset ole ehdottomia totuuksia tai varsinkaan keskenään vertailukelpoisia.
Mitä tulee Robin-katsojamääriin, Suomessahan on käsittääkseni noin 400 000 iältään 8-15-vuotiasta lasta ja nuorta. Jos heistä jo puolet on katsonut videon vaikkapa kolme kertaa (mikä ei ole edes vielä paljon), oltaisiin jo 600 000 katsomiskerrassa. Viidellä katsomiskerralla oltaisiin jo miljoonassa.
Päälle vielä muun kuin kohderyhmän katsomiskerrat. Youtube-linkkihän levisi laajasti Facebookissa, ircissä, Twitterissä, foorumeilla jne. Minäkin taisin katsoa sen tuolloin kaksi tai kolme kertaa, vaikken ole kohderyhmää. Yhtäkkiä miljoona katselukertaa parissa päivässä ei tunnukaan mahdottomalta.
Blogimerkinnän väitteet venäläisfirmasta jäivät roikkumaan ilmaan. Olivatko ne nyt pelkkää huhupuhetta vain?
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-10 07:14:53
Ehkä se oli enemmän viittaus että mistä niitä saa? Ja sitten niitä ohjeita tulikin... Tämä on päiväkirja, blogi. Kirjoitukset ovat mielipiteita ja ajatuksia eikä uutisia. Ei kannata sotkea. Nelone teki hyvän uutisen aiheesta.
Lisää kommentti
Tero Lehto
2013-04-10 20:57:47
Ihmettelin epäilyä venäläisfirmasta, kun väitteen tueksi ei esitetty minkäänlaisia todisteita tai muutakaan. Ei tuo nyt riipu mitenkään siitä, onko kyseessä blogimerkintä, uutinen vai päiväkirja. Jos koko kirjoitus olikin pelkkää fiktiota, sitten tulkitsin sen väärin.
Lisää kommentti
Pertti Männistö
2013-04-10 08:25:41
Rahanahneudessa kaikki keinot näyttävät olevan sallittuja. En katsele noita videoita ollenkaan mutta kyllähän maalaisjärjelläkin on helppo todeta ettei tuollaiset luvut voi pitää paikkaansa koska ensinnäkin kyseessä on aikaisemmin tuntematon artisti jota juuri kukaan ei edes ole osannut hakea.
Lisää kommentti
TJ
2013-04-10 10:03:25
Luin juuri useammasta lähteestä, että YouTube ei laske enempää kuin 5 samasta IP:stä tulevaa viewejä, pyrkimyksenä estää page refreshillä saavutettu videon nosto.
Eli tarinat lapsista jotka katsovat videon päivässä 1000 kertaa voidaan unohtaa?
koitan löytää tähän vielä varmistuksen youtubelta itseltään.
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-10 10:30:59
Kaivoin nyt noita statseja lisää ja pähkäilin etenkin tuota keskimääräisen katseluajan aiheuttamaa vääristymää. Löytyihän sille sitten selitys YouTuben analytiikasta. Eli kun oli pyydetty ajamaan raportti, josta näkyisi keskimääräinen katseluaika ensimmäiselle julkaisuviikolle, niin lähdin sitä luonnollsesti selvittämään. Kyseistä mittaria ei ole valitettavasti mahdollista järjestelmästä saada. Tämä johtuen syystä, joka selviää oheisesta YouTube Analyticsin virheilmoituksesta: "Estimated minutes watched data is not available before 1 September 2012." Tämän vuoksi katselumäärät & minuutit eivät olleet linjassa postaamassani tilastossa. Olisi pitänyt sitten melkeinpä rajata kyseinen mittari pois screenshotista, niin olisi taas vältytty väärinkäsityksiltä, mutta nopea reagointi meni kaiken perinpohjaisen tarkastamisen edelle.
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-10 11:13:45
Onkohan tässä niin että Universalkin on aika sinisilmäinen? voisitteko näyttää toimenpiteet ja kampanjat millä tulokset syntyivät? olisi hieno itsekkin verkkoa tutkivana millä mekanismillä tsunami syntyi?
#V
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-10 11:20:55
Tässä on nyt ihan riittävästi mielestäni tätä avattu. Tuskin sinäkään Ville ilmaiseksi omaa konsultointiasi myyt?
Lisää kommentti
JiiKoo
2013-04-10 11:27:38
Mitäs "salaista" tuossa nyt tulisi avanneeksi. Mä ymmärsin että tää vaan nyt tapahtu, kun verkko on jännä paikka??
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-10 13:47:39
Musta on hienoa että keskustelet aktiivisesti palstalla. jotenkin vaan itse mietin että miten se sitten tapahtui. Neitseelliseen syntymään en jaksa uskoa. Mutta ei kai se mahdotonta ole....
Lisää kommentti
Niina Sauvolainen (@ntasviir)
2013-04-10 12:22:32
Käykää katsomassa Google-hakujen käyttäytyminen esim. "Frontside Ollie" -termillä Suomessa. http://www.google.com/trends/explore#q=frontside%20ollie
Melkoinen hyppäys hakuaktiviteetissa juurikin videon julkaisun aikoihin. Trends on tilasto Suomessa tehdyistä hauista, ei klikeistä. Ilmiö oli räjähdysmäisen nopea.
Lisää kommentti
Niina Sauvolainen (@ntasviir)
2013-04-10 14:25:52
http://goo.gl/Pw9hq ja tässä vielä Frontside Ollien vertailu parin muun suurehkon ja nopean hakuvolyymin ilmiöistä Suomessa.
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-11 15:12:33
mistä tietää että robotti ei suorita hakuja?
Lisää kommentti
Esco
2013-04-10 11:39:28
Ei Suomessa ole tarpeeksi lapsia/teinejä jotka saisivat aikaiseksi yhdessä yössä MILJOONA KLIKKAUSTA Youtube palveluun.
Tämä vaatisisi sen että kaikkien pentujen pitäisi olla valveilla 24 tuntia ja tyhjentää puhelimen tai tietokoneen selaimen välimuisti joka kuuntelun kerran jälkeen, koska jos et tyhjennä välimuistia niin "klikkausia EI TULE" kuin yksi per/päivä/tietokone tai puhelin.
Näin ei kukaan toimi, ELI OSTETTU HOMMA!
Lisää kommentti
villev
2013-04-10 11:59:36
Ei se näyttökertojen rekisteröityminen ja laskeminen ihan noin simppelisti mene. Tässä avataan hieman tuubin laskurin toimintaperiaatetta: http://www.youtube.com/watch?v=oIkhgagvrjI
Lisää kommentti
KK
2013-04-10 12:50:57
Mitä jos se klikkausten ostaja onkin Maki Kolehmainen?? Kolehmaisen studio on tehnyt jo kymmenisen vuotta "hittejä" Venäjälle tuottaja ja musiikintekijä Viktor Drobyshin kanssa. Drobysh asuu Helsingissä ja on Venäjällä paikallisen Idolsin suuri julkkis. Olen kuullut että suuri osa, jopa 90 % Kolehmaisen studion liikevaihdosta tulee Venäjältä nykyään. Venäjällehän Temonenkin viittaa väitteissään. Siellä osataan klikkaushuijaukset.
Lisää kommentti
TJ
2013-04-10 13:53:24
Ei youtube viewien ostamiseen tarvita mitään venäjän kontakteja. Koitapa laittaa googleen "buy youtube views", ja eteesi aukeaa kymmeniä eri yrityksiä jotka tarjoavat palveluitaan. Osassa pystyy jopa kohdistamaan viewit haluttuun maahan.
Lisää kommentti
Kristiina Olmiala-Szép
2013-04-10 14:27:04
Mielenkiintoista keskustelua, jonka kiihkoa en tosin kaikilta osin ymmärrä. Youtube-katsojien alkuperän ja/tai määrän merkityksestä suhteessa ostopäätökseen voisi nähdä kolme vaihtoehtoa (koska kyseessä ei ole tarveostos):
a) ostan, koska pidän (tässä tapauksessa koska lapseni pitävät)
b) ostan, koska pidän ja muutkin pitävät
c) ostan, koska muut pitävät
Ensimmäisessä kohdassa lienee irrelevanttia, mitä mieltä muut ovat. Toisessa voisi spekuloida, että kokisin oloni huijatuksi, jos kävisi ilmi, että todellisuudessa muut eivät pitäneetkään (ja en todellakaan sano, että näin olisi tässä tapauksessa), mutta koska siis tykkään siitä, mitä hankin, niin muiden mielipiteillä ei lopulta pitäisi olla merkitystä. Kolmannessa vaihtoehdossa lähinnä kannattaisi tarkastella omaa ostokäyttäytymistä – ostanko tosiaan jotain VAIN siksi, että muut pitävät. Tässä voisi ehkä ajatella jotain sosiaaliseen paineen synnyttämisestä epäaidoin perustein, mutta se on jo aivan toinen kysymys ja oikeastaan kiinnostavaa vasta sitten, jos paine kohdistuu johonkin vaaralliseen tai moraalisesti arveluttavaan asiaan, tuskin sentään lasten musiikkivalintaan.
Mikäli keskustelun näkökulma on digitaalisten mediakanavien myyjien, on se hieman käsitettävämpää. Myyjänä voisin ajatella, että myymieni kanavien ehkä yhtenä esimerkkinä käytetyn tapauksen paljastuminen huijaukseksi kauhistuttaa, koska se saattaa vaikeuttaa omaa myyntivakuutteluani (jos ne perustuvat klikkausten määrään, niin kuin edelleen tuntuu usein olevan). Sharing is caring vai sharing is faking – vakuuttele siinä sitten.
Mutta ajatus siitä, että suosio olisi syntynyt tai jäänyt syntymättä pelkästään nettivideon katsojamäärien perusteella on kyllä mielestäni aika arrogantti ja kapeakatseinen. Youtube on jakelukanavana kiistatta erinomainen, mutta haluaisin silti uskoa, että sisältö on edelleen jakelua ratkaisevampi tekijä. Olisikin hyvä kuulla, missä määrin ostokäyttäytyminen nykyään on massakäyttäytymistä. Sillä sehän tässä asiassa on oikeasti kiinnostavaa.
Oli katsojia tässä keississä yksi tai 10 miljoonaa, meidän autossa ainakin soi joka aamu (edelleen) Robin ja sitä hoilataan viisi- ja kymmenvuotiaan niin onnellisella antaumuksella, että äidin sy-sy-sydämestä puuttuu palanen vielä pitkälle iltapäivään.
Lisää kommentti
Juho Koikkalainen/ Digital Manager, Universal Music
2013-04-10 16:25:22
Oisko tää taputeltu: http://www.hs.fi/kulttuuri/Tutkijat+Frontside+Ollien+suosio+on+aitoa/a1365562586938
Lisää kommentti
JiiKoo
2013-04-10 16:34:04
Ei valitettavasti ole tuolla taputeltu. JOs tiedemiehet kyselee asiaa universalilta niin se ei tee faktaa mistään universalin kertomasta.
Vähän kyllä ontuu myös kyselytutkimuksella tehty selvitys klikkauksien tueksi...
Miljoona yhdessä yössä on edelleen ihan yössä...
Lisää kommentti
Niina Sauvolainen (@ntasviir)
2013-04-10 19:50:30
Ilmiö on todellinen. Vastaavaan ilmiöön törmäsin tänään Helsingin kadulla, yhtäkkiä, yhdessä yössä, keltaisia kasseja joka puolella. Onko se todellista? Vai onko maailma vain ihmeellinen?
Ilmiön selitys? Riittävä määrä ihmisiä yhdessä paikassa, kuluttamassa, rahaa tai sisältöä, käteen jää kaupasta kassi täynnä sisältöä. Digitaalisesti mieleen jää elämys, ja tilastoihin se klikkaus. Internet on ihmeellinen.
Hyvä Hullut Päivät, hyvä Robin!
Lisää kommentti
Niina Sauvolainen (@ntasviir)
2013-04-10 22:04:29
Google-hakutilasto Googletrends.com ehkä paras reaaliaikainen kuluttajabarometri, katso sieltä minkälainen ilmiö Frontside Ollie on ollut. Ei mittaa klikkejä, vaan tehtyjä hakuja.
Lisää kommentti
Kurpitsa
2013-04-10 20:37:14
Youtube-katselukertoja voi ostaa ja viime vuonna Google "hävitti" tilastoista 2 biljoonaa ostettua katselukertaa. Universal oli yksi näiden palveluiden suurimmista hyväksikäyttäjistä. Tästä asiasta on enää turha piipittää koska levy-yhtiöt oppivat tapauksesta ja varmaan on tapoja piilottaa kyseinen markkinointikäyttäytyminen. Robin on vain yksi ensimmäisistä Suomen justinbiebereistä, levy-yhtiön nukke joka on lykätty markkinoille kohderyhmänä 7-15 vuotiaat. Kyseessä on rahastuskoneisto jota vastaan on turha tapella. Kuten manageri kommentissaan sanoi Robin suunniteltiin ja, köhöm, "tuotteistettiin" puolitoista vuotta ennen levyn julkaisua. Antaa esi-teinien kuunnella mitä tykkäävät. Lukioikään mennessä on musiikkimaku jo kehittynyt eikä tällaisilla robineilla ole mitään väliä.
Lisää kommentti
Jalmari Kovanen
2013-04-10 22:21:57
Täytyy todeta, että on melko epä-älyllistä keskustelua. Propsit levy-yhtiölle täällä vastaamisesta ja kärsivällisyydestä. Muilta onkin sitten melkoista rimanalistusta.
1. Temonen ei ole vaivautunut kommentoimaan lainkaan, vaan on ihan hiljaa. Oletko käynyt Universalilla katsomassa tilastoja? Vai oletko edelleen sitä mieltä, että tätä ei nyt vaan ole voinut tapahtua ja on jossakin pakko olla huijaus -- jota ei tietenkään voi todistaa.
Olisi aikuisten oikeasti reilua joko todeta, että oli väärässä tai että ei voida todistaa suuntaan tai toiseen, eli tämä on voinut myös tapahtua. Tämä vaatisi selkärankaa, enkä tiedä löytyykö.
2. Tolvanen ei ota mitään kantaa meta-tason ulkopuolella. Kehutaan keskustelun tasoa ja osallistumista, mutta ei edes yritetä vetää mitään yhteen tai saattaa asiaa loppuun. Ei varmaan ole Tolvanenkaan vaivautunut katsomaan statseja, kunhan vaan nyt surffaa tämän asian aalloilla.
Onhan se mukavaa, että tulee keskustelua ja nimi on kansan huulilla ja twitterissä. Mutta veikkaisin monen painavan mieleensä, että aika höttöä on isännän esiintyminen.
Taidat olla muuten Ville vieläpä rikosoikeudellisessa vastuussa "päätoimittajana", jos joku oikeasti polttaisi päreensä ja veisi asian oikeuteen.
3. Suurin osa muista kirjoittajista on sitä mieltä, että tätä ei vain voi olla tapahtunut -- on todisteltu sen mahdottomuutta erilaisilla tavoilla. Tulee mieleen jotenkin uskovaiset, jotka ovat oman dogmansa pauloissa eivätkä pysty kuuntelemaan muiden kantoja. Universalin kaverin pinna näytti jo loppuajasta palavan, kun vaikka puhuisi ihmisten ja enkelten kielillä, niin ei silti saa mitään vaikutusta.
Voisiko kuitenkin olla, että oikeasti video katsottiin miljoona kertaa?
4. Kävikö Basson mies katsomassa statseja? Kovasti epäili, mutta kello yksi meni jo aikaa sitten. Olisi ollut aikaa kirjoittaa raportti, jos tuli piipahdettua. Epäilen kovasti, että meni.
Koko juttu on mielestäni turhaa lässytystä alusta loppuun, tuuli huulia heiluttanut ilman oikeita faktoja. Ei mutu-tuntumalla kannattaisi lähteä huutelemaan kylille.
Lisää kommentti
Jalmari Kovanen
2013-04-10 22:37:56
Ja vielä hieman lisää, kun tuli rauhoituttua hieman.
1. Miksi Aalto-yliopiston tutkijat laittaisivat tieteellisen uransa vaaraan tekemällä pseudotiedettä. Tiedemaailmassa on ihan aikuisten oikeasti pakko olla selkeät datat kaikille päätelmille, ei voi vetää asioita stetsonista.
2. Videolla on nyt 10 miljoonaa katsojaa. Onko Universal vielä jatkanut katsojien ostamista, vai mistä ne ovat tulleet. Samoin 50 000 kommenttia. Luvut puhuvat puolestaan.
Lisää kommentti
TJ
2013-04-11 09:29:55
1. Myös tykkäyksiä, jotka näyttävät ihan oikeilta tykkäyksiltä, päivänselvien 10-minuutissa-miljoona-.ru-päätteiseltä-mobiililaitteelta-saatujen -tykkäyksien sijaan.
2. Käsittääkseni kukaan ei ole epäillyt, etteikö Robin olisi netti-ilmiö ja suurinosa vieweistä ihan oikeita. Kyse on ennemmin siitä, oliko video todellisuudessa viraali siinä vaiheessa kun iltasanomat, ja muu media siitä jo uutisoi.
4. Basson Tero kaipasi ensimmäisten päivien keskim. katseluminuutteja, mutta kuten levy-yhtiön edustaja aiemmin totesi, ne ei ole saatavilla.
Mikään saatavilla oleva statistiikka youtubessa ei tule todistamaan tätä asiaa puoleen eikä toiseen, siksi että oli niin tai näin, Robinin videolla on varmasti iso osa todellisiakin viewejä.
Vielä yksi juttu, kuten aiemmin mainittu, Youtube on poistanu pari miljardia viewiä isojen levy-yhtiöiden videoista. Jos oletetaan että myös suomen Universal on saanut osansa (aiemmin mainittu 3 miljoonaa?), niin näkyisikökään ne ostetut viewit enää statistiikassa? Toisaalta jos Robinin viewit on kaikki legittejä, niin mistä videoista ne viewit on otettu?
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-11 12:22:41
Tulisitko nimelläsi että edes jaksaisimme lukea? #V ohittakaa nimimerkit...
Lisää kommentti
katsoja
2013-04-10 23:07:56
No eihän tuollaiset katsojaluvut ole millään mittarilla mitattuna faktaa. Sen sijaan esim. freelancer.com palvelusta voi ostaa klikkauksia/katsomisia/tykkäyksiä hintaluokassa 30€ / 100 000 kpl, joten on enemmän kuin todennäköistä että "katsojaluvuissa" on käytetty ostettuja katseluita.
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-11 12:24:33
http://www.5chicago.com/features/april2013/how-to-become-a-fake-soundcloud-superstar/
Lisää kommentti
Toxic Twin
2013-04-11 16:39:27
Universal voisi avoimuuden nimissä ottaa ulos vain ja ainoastaan ensimmäisen viikon 13-18.01.2012 statistiikan koskien F.O-videota. Se on täysin mahdollista. Käyttöohjeet täältä: https://support.google.com/youtube/bin/answer.py?hl=en&answer=1714323
Universalilla on taatusti käytössään myös Google Analytics, jolla saa samat tiedot ulos.
Jos kerran katselutilastoissa ei ole mitään piiloteltavaa noiden ensimmäisten päivien ajalta, luulisi tämän jos minkä olevan mairittelevaa viraalikampanjan suunnitelleille, että aivan kaikki haluavat ihailla taidonnäytettä.
Nyt olisi tuhannen taalan paikka taustajoukkojen saada kuuluisuutta ja kunniaa, jos kerran kamppista ei mainoskilpailuun otettu. Onhan tämä aivan uniikki keissi Suomessa. Näistä tyypeistä koko maa voisi lähteä nousuun, on ne sen verran neroja mainostajia ja markkinoijia.
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-11 18:50:38
Hyvä pointti. #v
Lisää kommentti
jakke
2013-04-11 19:48:49
Tähän videoon on tullut kommentteja uskomattomagt 85,400 tuhatta suosio on todellista, jamppa on myynyt 2000000 levyä.
Lisää kommentti
Arto Sirkiä
2013-04-11 20:56:21
Mielestäni on hienoa että Robinilta pyydettiin anteeksi, sillä poikahan ei ole tällaiseen vilppeilyyn syyllinen. Mutta Universal. hei haloo, miksi ihmeessä suomalainen teinipoika olisi kerännyt yli miljoona katselukertaa parissa päivässä, oli sitten miten ilmiö tahansa?? Tuollaista katselumäärää voisi odottaa esim Rihannalta yms...Ja olen mielestäni törmännyt googlettamalla juttuun, jossa kerrotaan Isojen Levy-yhtiöiden ostavan katselukertoja. Youtube näyttää sitten etusivuilla sellaisia linkkejä, joita on katsottu ikääänkuin pienellä aikavälillä suunnaton määrä. Suomalainen artisti joka pistää oman musiikkivideonsa ilman levy-yhtiön tukea, voi olla tyytyväinen 10-15000 katselukertaan, tuollaisenkin määrän saavuttaminen ei tapahdu ihan hetkessä.
Ihmiset eivät jaa kovin helposti videoita joissa ei jo valmiiksi ole sukseeta tai jolla ei ole ns kaupallista taustaa.
Lisää kommentti
Raija
2013-04-11 23:35:23
Miten se tuntuu olevan niin vaikea uskoa, että ko. video tosiaan keräsi yli miljoona katselukertaa parissa päivässä? Tähän mennessä ainoastaan levy-yhtiön ja Jalmari Kovasen kommentit ovat olleet millään tasolla järkeviä.
Voin lyödä vaikka pääni pantiksi, että kukaan epäilijöistä ei omakohtaisesti kokenut tuota kahden päivän Robin-buumia, kun video julkaistiin YouTubessa. Minä koin. Ja voin kertoa, että n. 12-18h päivässä internetissä aikaa kuluttavana henkilönä, ja ihan internetin alkuajoista alkaen sitä seuranneena, TUNNEN tämän maailman hitusen paremmin kuin nämä Ville Tolvaset ja muut epäuskoiset kiihkoilijat. Ymmärrän, että teidän on vaikea pysyä alati muuttuvan tietoyhteiskunnan mukana, mutta voisitte silti edes myöntää että olette jossakin väärässä.
Minusta, näin internetin suurkuluttajana, tuossa miljoonassa viewissä ei ole mitään ihmeellistä. Olen nähnyt paljon uskomattomampiakin asioita täällä. Jos edes yliopiston laatima tutkimus aiheesta ei teille riitä, on turha jatkaa keskustelua yhtään pidempään. Huudelkaa ja syytelkää te vaan ilman mitään näyttöä, syyllinenhän on aina syyllinen kunnes toisin todistetaan.
Lisää kommentti
Sesilia Pitkänen
2013-04-13 13:57:05
Niinkuin moni on jo sanonut että heidän omat lapsensa klikkasivat kappaletta monta kertaa ensimmäisenä päivänä. Niin minäkin tein. Kuuntelin monta tuntia putkeen Frontside Ollieta, käytännössä iltaan asti ja niinpä samana iltana osasin kappaleen sanat ulkoa. Minun lisäksi niin teki myös tuhannet muut tytöt (ja pojat.) Ensimmäisen päivänä aikana syntyneiden tuhansien fanien monienmonienmonien klikkauksien jälkeen lisätään kaikki muut katsojat. Itse en ainakaan tuntenut kuin ehkä 2 ihmisitä joka ei ollut kuullut ensimmäisenä päivänä Frontside Ollieta. Kappaleeseen törmäsi varmasti jossain. Monet linkkasit esim. Facebookkiin kappaleen ja sen myötä muutkin mielenkiinnosta katsoi kappaleen ja aina vaan syntyi enemmän katsojia ..jotka jakoivat kappaleen taas eteenpäin. Meidän koulussa heti seuraavana aamuna kappale soi aamun avauksessa ja kaikki oli kuullut Frontside Olliesta. Koittakaa nyt ymmärtää että nuo klikkausten määrät ei ole huijausta ...Se on ehkä vaikeaa uskoa koska tälläistä ei oo ennen tapahtunut Suomessa. Mutta älkää väittäkö asioista joista ette näköjään tiedä mistään mitään. Nuorten keskuudessa Frontside Ollie oli ainakin iso juttu.
Lisää kommentti
Ville Tolvanen
2013-04-13 14:10:51
Onhan se hyvä kappale! ja nytkin soinut useammallakin kanavalla. Robin on tosi tosi lahjakas ja hyvä! Terkut, Ville
Lisää kommentti
lufihengr
2013-04-14 17:51:10
ne näyttökerrat tulee myöhästetysti koska youtube tarkastaa että ne ei varmasti ole botteja kun tulee niin paljon katsojia..........
Lisää kommentti
Lisää kommentti