Koko maailman talousjärjestelmä on rakennettu ajatukselle jatkuvasta kasvusta. Voimme toki jättäytyä kasvun ulkopuolelle, mutta minusta kiinnostavampaa on pohtia kasvun kestäviä vaihtoehtoja. Voimmeko kasvaa kestävästi?
Olen analysoinut yritysten ja organisaatioiden kehitystä viime vuosikymmenellä. Moni asia meni eteenpäin, mutta ei varmasti oletetulla tavalla. 2020 tuli moneen visioon aivan liian aikaisin. Mitä eväitä otamme mukaan tälle vuosikymmenelle? Miten ponnistaisimme kriisistä kestävyyttä, tuloksia ja kasvua parantaen?
Olen tarjonnut vaihtoehdoksi yritysten yhteistä virtualisointi-ohjelmaa. Käytän sanaa virtualisointi tässä kuvaamaan ajattelua, jossa pyritään tehostamaan, kasvamaan joustavasti, digitalisoimaan ja vahvistumaan samanaikaisesti ja vieläpä kestävästi kulutusta vähentäen.
Ideana on motivoida organisaatio ja ihmiset luomaan yhdessä kestävämpiä kasvutavoitteita. Niitä voidaan määritellä useista eri näkökulmista energian kulutuksesta, digitalisaation kautta asiakaskokemuksen virtualisoimiseen. Ajatuksena on luoda kymmenkunta yhteistä tavoitetta, mittarit, jatkuva seuranta ja palkinnot edistymisestä. Omistajalle lopputuloksena tulisi olla arvokkaampi, kestävämpi, isompi ja tuottavampi yritys.
Meri syntyy pienistä puroista.
Kirjoitin aiemmin ns. Kiila -ajatuksesta, joka ponnistaa ajattelusta, jonka mukaan jokaisessa yrityksessä on liikaa kuluja ja säästöjen sekä ulkoistusten avulla voidaan parantaa tekemisen hyötysuhdetta. Edellä mainittu yhdistettynä kasvuun muodostaa tulokiilan, joka tunnuslukujen kautta tekee yrityksestä kestävämmän, tuottavamman ja arvokkaamman.
Ihminen edellä kehittämiseen.
Mitä jos johtaisimme tuloslukujen sijaan kulttuuria? Esittäisimme etätyö lisäämistä, ajattujen kilometrien vähentämistä, virtuaalisia kohtaamisia asiakkaiden kanssa ja CRM-pohjaista markkinointia? Lähtisikö sinun organisaatio mukaan ”Patagonia” -hankkeeseen? Uskon, että tulokset olisivat parempia kuin edellisellä vuosikymmenellä.
Huomista ja muutoksia olisi hyvä halata parempaa maailmaa rakentaen. Kestävämpi huominen lähtee asenteista, oppimisesta ja rohkeasta uuden kokeilemisesta. Jo ”legendaarinen” Alahuhdan Kone piirsi yhtiön avainkehityshankkeet osaksi yhtiön strategiaa. Ne asiat joiden kaikki on opittava ja jossa halutaan mennä eteenpäin.
Voisiko virtualisointi olla kattoteema yrityksellesi ja tulevalle strategiakaudelle?
KIRJOITA KOMMENTTI
Lisää kommentti