Usein systeemistä johtamista käsitellessäni törmään ajatukseen ”tälläiset suunnitelmat, rakenteet ja systeemit ovat aivan liian vaikeita pienelle yritykselle.” Ymmärrän kysymyksen hyvin. Paremmin ymmärtääkseni asiaa täytyy ensin määritellä mitä on hyvä johtaminen yrityksen koosta riippumatta?
Minusta hyvä johtaminen on minusta ihmisten, asioiden ja prosessien 1) suunnittelua, 2) organisointia, 3) johtamista ja 4) mittaamista. Hyvä johtaminen ei ota kantaa onko yrityksessä 1, 10 vai tuhat ihmistä. Ajatus on enemmänkin suunnitelmallinen ja analyyttinen asioiden tekeminen. Tietoa on hyvin tarjolla yrityksen koosta riippumatta.
Mitkä olisivat pääargumentit hyvän johtamisen puolesta?
- Hyvä johtaminen parantaa parempien tulosten synnyttämistä.
- Suunnittelemalla tekemistä laadukkaasti onnistumisen todennäköisyys nousee
- Suunnitelmien ja tulosten välille saadaan tietoa, jolla tekemistä ja johtamista voidaan kehittää
- Harva on sattumalta onnistunut optimaalisella tavalla.
- Hyvä suunnittelu, johtaminen ja raportointi ei ole poissa tekemisestä. Oikeastaan päinvastoin.
Miksi siis niin moni yrittää ”kuten ennenkin, sattuman varassa tai parhaansa..?” Kysymys on kai ihmisluonteesta, joka on taipuvainen luottamaan omaan kokemukseensa, intuitioon tai onneensa. Onko kysymys helppouden hakemisesta tai tietämättömyydestä? Ehkä. Sanomattakin on selvää, että parannettavaa on jokaisella.
Suunnitelmallinen, tavoitteellinen, organisoitu ja analyyttinen johtaminen sopii jokaiselle yhden hengen yrityksistä korporaatioihin. Asiat on vain osattava suunnitella ja mitata ketterästi. Tähän on rutkasti erilaisia alustoja tarjolla. Samat asiat onnistuvat myös pelkän ruutuvihon avulla. Tärkeintä on suunnitella toimintaa, suorittaa riittävästi ja malttaa oppia tuloksista. Näin menestymisen todennäköisyys kasvaa ja tulokset parantuvat.
Vuoden alku on paras aika tarkistaa, että kaikki tulevan vuoden suunnitelmat ovat kasassa ja ryhtyä tekemään! Hyvää alkavaa vuotta 2025! Olkoon voimat kanssamme.
V
KIRJOITA KOMMENTTI
Lisää kommentti