Monella omistajalla, hallituksella ja johtajalla tuntuu olevan ensimmäinen viikko etäorganisaation pyöritystä takana. Viikonloppuna on hyvä ottaa vastaan yllätysten ja muutoksen tuomat tunteet.
Samalla jokaisen on hyvä pohtia johtamisen rytminmuutosta vallitsevassa tietämättömyydessä.
Kun tärkeimmät ohjeistukset henkilöstölle, organisaatioille ja asiakkaille on tehty, on aika pysähtyä pohtimaan muuttuvan tilanteen vaatimaa johtamista ja johtajuutta – kutsutaan sitä tässä vaikkapa tilannejohtamiseksi.
Tilannejohtajan isot kysymykset ( vastaukset ) voisivat olla seuraavanlaisia.
- Miten luon tilanteeseen mahdollisimman paljon joustoja ja reagointikykyä tilanteen mahdollisesti muuttuessa?
- Miten valmistaudun kaikkiin mahdollisiin muutoksiin?
- Miten sitoutan, dokumentoin ja kommunikoin tilannetta omistajille, hallitukselle, johdolle ja työntekijöille?
- Miten varmistan, että työtä tulee tehtyä ja toiminta jatkuu häiriöistä riippumatta.
- Miten käytän vapautuvan ajan, energian, resurssit ja tilan hyödykseni?
Ja ennen kaikkea.
Miten pidän itseni ja tärkeimmät henkilöt toimintakykyisinä ja motivoituneina.
Sanomme, että omistajan tehtävä on luoda mahdollisuuksia, hallituksen huomista ja johdon tuloksia. Markkinahäiriössä toiminta ja työkalut muuttuvat, mutta tehtävät säilyvät. Vastuullisen omistajan tehtävänä on varmistaa yhtiön toimintakyky jatkossakin. Joskus se vaatii kovia päätöksiä aivan kriisin alussakin.
Hallituksen tärkein tehtävä on varmistaa johdon toiminta ja arvoida, missä tilanteissa strategiaa ja toiminnan suuntaa on muutettava. Usein kriiseissä strategia ei muutu, vaan sen aikajakso pitenee. Hyvä hallitus pystyy päivittämään strategiaa kesken strategiajakso toimintaympäristön muuttuessa.
Johdon tehtävä kriisissä on pyrkiä olemaan askeleen aikaa edellä ja tehdä mahdollisimman paljon proaktiivisesti työtä muuttuvassa tilanteessa. Johdon on oltava ns. Kartalla, valmis tekemään päätöksiä ja pyrittävä pitämään organisaatio toimintakykyisenä.
V
KIRJOITA KOMMENTTI
Lisää kommentti